(Foto’s / video) De afgelopen week is een gespecialiseerd team bezig geweest met de voorbereidingen om de oude eik in de oude wijk Hushoven te verplaatsen naar een locatie die 50 meter verderop ligt. De boom hinderde de bebouwing van het kavel. Daarom moest hij worden verplaatst.

De eik is ongeveer 75 jaar oud. De kroon heeft een diameter van 24 meter en hangt deels over een verkocht kavel op Laarveld 2. In eerste instantie was gepland om de boom al op woensdag te verplaatsen naar de nieuwe locatie, maar het bleek toch een lastigere klus dan gedacht. Met een flinke ketting werd de grond vrijgemaakt onder de boom en op 28 stalen platen gelegd. Om de platen in een goede positie te kunnen leggen bleek toch meer tijd en kracht nodig te zijn dan aanvankelijk werd gedacht.

Tijdens de voorbereidingsweek zijn 2 grote graafmachines bezig geweest om de platen met kettingen onder de boom door te trekken. Voor de verplaatsing van de gehele constructie moesten er nog 3 grote graafmachines bij komen om de massa te kunnen verplaatsen.

Rond de middag was de boom pas 10 meter verplaatst, maar in de middag lukte het alsnog om de boom te slepen naar zijn nieuwe plek.

Video via Youtube

https://youtu.be/H8ZISbr__NM

4 REACTIES

  1. Hoewel het spreekwoord eigenlijk op “oude mensen” doelt heb je volkomen gelijk!
    Ik ben geen deskundige, maar ik vrees dat het met deze ouwe reus niet meer goed gaat komen.
    Bovendien: waarom moet zo’n boom wijken voor woningbouw? Volgens mij heeft de betreffende planoloog een hekel aan bestaande natuur.
    En natuurlijk de kortzichtige visie van B&W.

  2. Of zoals #kempenbroekmolens op Instagram het verwoorde, “Boom verzet zich met recht tegen de tekentafel planologie van de Gemeente Weert”.

Comments are closed.