Plan voor ecoduct over kanaal

14 reacties

Naar aanleiding van de incidenten die recentelijk hebben plaatsgevonden bij de Zuid-Willemvaart in Weert werden onlangs door de Partij voor Dieren vragen gesteld aan de Gedeputeerde Staten van de provincie Limburg.

De politieke partij diende tevens een motie in ten behoeve van een onderzoek naar mogelijke oplossingen om verdrinkingen in het kanaal bij Weert te voorkomen.

Fauna Uittreed Plaatsen

In een antwoordbrief laat de Provincie Limburg weten dat Rijkswaterstaat de afgelopen jaren zo’n 30 FUP’s (Fauna Uittreed Plaatsen) heeft laten realiseren in de kanaaloevers. Het gaat om het traject van de Zuid-Willemsvaart tussen Lozen (Belgische grens) en de bebouwde kom van Weert en op het traject tussen Nederweert en Someren.

Hekken

Het plaatsen van hekken / rasters vindt de Provincie niet wenselijk. “In stedelijke gebieden is de kans op migrerende diersoorten en daarmee de noodzaak voor het treffen van ontsnipperende maatregelen een stuk geringer. Vanuit landschappelijk oogpunt en met het oog op beheer en onderhoud is het plaatsen van rasters/hekwerken langs (grote) delen van het kanaal niet gewenst.”, aldus de Provincie.

Ecoduct

In de brief wordt ook duidelijk dat achter de schermen wordt gewerkt aan een overeenkomst om een oversteekplaats (ecocduct) te realiseren over de Zuid-Willemsvaart. Men wil deze oversteekplaats realiseren ter hoogte van de Tungelroysebeek (nabij de containerhaven / zinkfabriek in Budel-Dorplein).

Men heeft het voornemen om eind dit jaar de samenwerkingsovereenkomst tot stand te brengen. Binnen deze samenwerking (1 gebied, 2 landen, 3 provincies, 4 gemeenten). Een dergelijke oversteekplaats zal het aantal incidenten verminderen. Zodra dit initiatief is uitgewerkt zal de Provincie Limburg meer informatie naar buiten brengen.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
14 reacties