Fijnstofzuivering in parkeergarages

Algemeen Economie Uitgelicht Weert Reageer 2 min. leestijd

Er is een nieuwe technologie ontwikkeld voor het zuiveren van fijnstof in parkeergarages. Na een succesvolle proef in de Kromstraatgarage gaat de gemeente Weert ook in 5 andere parkeergarages een fijnstofzuiveringsinstallatie plaatsen. Weert wordt de eerste gemeente in Limburg die de fijnstof op deze nieuwe wijze reduceert.

Deze nieuwe technologie is veel effectiever dan de gangbare roetfilters. En draagt ook bij aan een schonere buitenlucht rondom de parkeergarages en dus in de binnenstad. Deze technologie wordt al in twee steden in Nederland toegepast. De luchtkwaliteit is aantoonbaar verbeterd. Een pilot met een fijnstofzuiveringsinstallatie in de Kromstraatgarage heeft dit bevestigd.

Weert kent een hoge concentratie fijnstof

Fijnstof is een vorm van luchtvervuiling en bestaat uit deeltjes van verschillende grootte, herkomst en chemische samenstelling. Vooral de sectoren verkeer, landbouw en industrie zorgen voor verhoging van de concentratie fijnstof. Inademing is schadelijk voor de gezondheid. De normen voor fijnstof worden in Weert niet overschreden maar zijn wel hoog te noemen. De ambitie van de gemeente Weert is dat de concentratie luchtverontreinigende stoffen in de buitenlucht aanzienlijk lager is dan de wettelijke grenswaarden. Het plaatsen van fijnstofzuiveringsinstallaties draagt bij aan deze ambitie.

Werking

De machines die in Weert worden geplaatst vangen fijnstoffen van 10 nanometer tot 30 micrometer op en deze hechten zich aan een metalen plaat. Een installatie met waardoor een positieve hoogspanning loopt met een hele lage stroom zorgt ervoor dat de fijnstoffen zich hechten aan elkaar. Hierdoor ontstaat er een dikkere stof die zich beter kan hechten aan de metalen plaat

Installatie kosten

De Provincie Limburg draagt bij aan de installatiekosten van 300.000 euro. Daardoor kunnen er in 2018 ook bij de 5 andere parkeergarages van het centrum twee fijnstof-units geplaatst worden.

Animatie met werking

https://youtu.be/bE6k2Yzgk7A

[nggallery id=’5796′]

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie