Laatste expositie in Jacob van Horne

Het Jacob van Hornemuseum wordt gerenoveerd en opnieuw ingericht. Dit betekent dat het museum voor langere tijd de deuren sluit voor publiek. Vanaf 8 januari 2018 gaat dat gebeuren, maar voor die tijd is iedereen van harte welkom het museum en twee bijzondere presentaties van recente aanwinsten gratis te komen bezoeken. Het gaat om schilderijen van Wil Leenders en foto’s van Jo Brunenberg.

Vanaf zaterdag 16 december tot en met zondag 7 januari kan iedereen nog een laatste keer komen kijken naar het museum in zijn huidige, verouderde staat. De toegang is vanwege de aanstaande sluiting gratis!

Laatste kans

Naast een presentatie van het voorlopige schetsontwerp voor renovatie en herinrichting, is een overzicht te zien van de topstukken uit de geschiedenis van Weert (Weertzalen), waaronder het befaamde Rogstaekers-schilderij en schutterszilver. Verder wordt er aandacht besteed aan een selectie uit de verzameling religieuze kunst. In de nieuwe presentatie zal hiervan nog slechts een klein deel te zien zijn. De oude stijlkamers, zoals de kloostercel, de pastoriezaal en de kloosterkapel keren in de nieuwe opzet zeker niet terug.

Extra presentaties

Naast stukken uit de vaste collectie zijn er recente aanwinsten voor de stadscollectie van Weerter moderne kunst te zien: foto’s van Jo Brunenberg en een overzicht van de schilderijen van Wil Leenders uit de periode 1963-2006.

Wil Leenders

Opgroeiend in een gezin met een horeca-achtergrond, moet Wil (Maastricht 1937) al zijn overredingskunst in stelling brengen om toestemming te krijgen na zijn Mulo-opleiding naar de Middelbare Kunstnijverheidsschool en later naar de Jan van Eyckacademie in Maastricht te gaan. Al vanaf zijn tiende levensjaar werkt hij liever met potlood en penseel dan te roeren in potten en pannen. Leenders is in november 2017 overleden.

Het werk van Wil Leenders is te plaatsen onder de stijl realisme. Het realisme beeldt alledaagse gebeurtenissen af, hetgeen Leenders doet door te kiezen voor portretten, landschappen en stillevens. Leenders werkt zowel in potlood, aquarel als olieverf en tempera op doek en paneel. Zijn werk is niet louter fotorealisme. Hij weet altijd een extra laag in zijn werken aan te brengen. Alledaagse details blijken symbolische duidingen te hebben en geven het werk een meerwaarde. De landschappen en stillevens, waarin geen mensen voorkomen, hebben iets magisch en zijn mysterieus stil.

Jo Brunenberg

Jo Brunenberg, geboren in Stramproy in 1949, ontdekte al op 14-jarige leeftijd zijn liefde voor fotografie. De fascinatie voor dit medium is tot op de dag van vandaag gebleven.
Foto’s van Brunenberg zijn gepubliceerd in boeken en tijdschriften over de gehele wereld. Zijn werk is vertegenwoordigd in diverse musea in Europa en Amerika.
In zijn eerdere reeksen, zoals Atlantikwal en Escaping Immages combineert hij mannelijk naakt met koude betonnen architectuur en landschap. Met Projected Immages en Immagini Scoperte werkt hij met projecties van tekeningen op naakte mannenlichamen. In opdracht van het Gemeentemuseum Weert maakte hij een fotoreeks over lichaamsversieringen: Body Art.

Tijdens deze presentatie zijn enkele schenkingen en recente aankopen van Jo Brunenberg te zien. De vier afdrukken uit de reeks Immagine Scoperte uit de jaren 90 zijn de blikvangers van deze presentatie.

Openingstijden

Voor de openingstijden van het museum wordt verwezen naar: weert.nl/contact.