Aanleg glasvezel in buitengebied

De gemeenten Weert, Nederweert, Leudal, Maasgouw, Peel en Maas, de Provincie Limburg en Glasvezel buitenaf hebben het convenant getekend om de aanleg van toekomstbestendig glasvezel in het buitengebied mogelijk te maken. Half maart start de inschrijving voor het afnemen van een abonnement. Als minimaal 50% van de bewoners voor glasvezel kiest, gaat de aanleg daadwerkelijk door. Juist nu de Limburgse samenleving verder digitaliseert, wordt snel internet voor inwoners en bedrijven in het buitengebied, steeds belangrijker.

Veel behoefte

Uit onderzoek blijkt dat er in de buitengebieden van Leudal, Maasgouw, Nederweert, Peel en Maas en Weert veel behoefte is aan glasvezel. De Provincie Limburg en de betrokken gemeenten zijn daarom met Glasvezel buitenaf in gesprek gegaan om de mogelijkheden voor de aanleg van glasvezel in de buitengebieden te verkennen. In 2016 spraken de Provincie Limburg, de gemeenten, Glasvezel buitenaf en de belangenorganisaties MKB-Limburg, Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) en de Vereniging Kleine Kernen Limburg (VKKL), af het maximale te doen om de aanleg van glasvezel mogelijk te maken. Dat resulteerde in de ondertekening van het convenant. Naar verwachting worden nog dit jaar de eerste adressen aangesloten.

Dienstverlening

Wethouder Frans van Eersel: “Ik vind het belangrijk dat nu ook bedrijven en burgers in het buitengebied ontsloten worden. Snel internet draagt ook bij aan economische groei. Want voor bedrijfsvoering kun je tegenwoordig nauwelijks meer zonder snel internet. Voor burgers geldt hetzelfde. Voor veel soorten dienstverlening is snel internet nodig. Door deze samenwerking kunnen we dat gaan realiseren.”

Start campagne

Piet Grootenboer, directeur Glasvezel buitenaf: “Wij zijn heel blij dat we vandaag een belangrijke stap hebben gezet om ook het buitengebied van Midden-Limburg van glasvezel te voorzien. Half maart starten we de campagne Glasvezel buitenaf en voor de zomer weten we of de benodigde 50% is gehaald. We weten dat de behoefte in Limburg groot is en kijken ernaar uit om hier aan de slag te gaan.”