De Hoort mogelijk weer open

Budel-Dorplein – Er zijn plannen om de Hoort in Budel-Dorplein weer open te stellen voor wandelaars, er gaat echter wel het een en ander veranderen, zo meldt de petitiegroep. Er is inmiddels een crowdfundingactie opgestart.

De plannen zijn als volgt: Natuurmonumenten zal dit natuurgebied gaan beheren. Het grootste gedeelte van de Hoort wordt weer toegankelijk voor wandelaars en aangelijnde honden. Op dit gebied komt een kleine kudde runderen.

Grondeigenaar Nyrstar wil in samenwerking met Natuurmonumenten de hondeneigenaren tegemoet komen door een gebied van circa 15 hectare beschikbaar te stellen als hondenlosloopgebied in het bos, inclusief een meertje (zie onderstaand kaartje, rood gearceerde zone). Er zijn plannen om wandelpaden aan te leggen in dit losloopgebied, zodat dit terrein optimaal benut kan worden. Om je een beeld te geven over de grootte van dit stuk: het is bijna drie keer zo groot als de hondenzone bij de Haarterheid in Hamont.

Wie wil er meedenken

Aan de petitiegroep is de vraag gesteld om te gaan inventariseren of er mensen te mobiliseren zijn die mee willen denken over de inrichting van dit losloopgebied en er zijn mensen nodig die actief mee willen helpen bij het onderhoud en het schoon houden van dit gebied. Ook is er geld nodig om een geschikte omheining te plaatsen, zodat de honden ook echt veilig naar hartenlust kunnen ravotten/zwemmen en bijv. voor het plaatsen van bankjes, vuilnisbakken, etc.

Er zal een burgerinitiatief nodig zijn, mogelijk in de vorm van een stichting waarin een financiële bijdrage opgebracht kan worden, waardoor aan het inrichten en onderhouden van het losloopgebied vormgegeven kan worden. Besprekingen over de toekomst van de Hoort starten hoogstwaarschijnlijk nog in januari 2018. De petitiegroep hoopt tijdens de eerste bespreking een goed onderbouwd plan op tafel te leggen en de hulp van liefhebbers is hier hard bij nodig.

Crowdfunding

Voor de inrichting en omheining is men dan ook op zoek naar donateurs en/of sponsoren die bereid zijn om hier een bijdrage aan te doen. Er is inmiddels een crowdfundingactie gestart: http://worldofcrowdfunding.com/realisatie-hondenlosloopgebied-de-hoort-budel-dorplein. Er is inmiddels al ruim 600 euro ingelegd.

Indien je iets voor dit unieke losloopgebied wenst te betekenen, stuur je een mailtje naar [email protected]. Er wordt niet van je gevraagd dat je veel tijd in dit project gaat steken, samen kan er veel bereikt worden. Jouw hulp wordt zeer op prijs gesteld.