Overname van De Hoort

Plaats een reactie
Foto door: Natuurmonumenten

Budel-Dorplein – Zodra het bestemmingsplan Metalot definitief is draagt zinkfabriek Nyrstar de gronden van De Hoort over aan Natuurmonumenten.

Eind vorig jaar is, vooruitlopend hierop, overleg over het beheer van dit natuurgebied gestart. “We willen het gebied zo snel mogelijk weer recreatief openstellen” vertelt Rob van Schijndel, gebiedsmanager van Natuurmonumenten. “Samen met Nyrstar kijken we of dit nu al mogelijk is, zodat we niet hoeven te wachten tot het bestemmingsplan onherroepelijk is”.

In samenspraak met Budel-Dorplein

Natuurmonumenten voert in deze periode gesprekken met gebruikersgroepen en belanghebbenden. Binnenkort is er een gesprek met het buurtplatform Dorplein Uniek. Eind vorig jaar is er al een gesprek geweest met omwonenden. Ook met de hondenbezitters is contact geweest. Met hen is de mogelijkheid van een hondenlosloopgebied besproken. Ook het beheer, onderhoud, en de participatie van de hondeneigenaren, is tijdens dit overleg aan bod gekomen.

Uit de berichten op Facebook en de Grenskoerier blijkt een groot enthousiasme van de hondeneigenaren voor de besproken ideeën. “Er is zelfs al een crowdfunding gestart om het losloopgebied mogelijk te maken. “Burgerinitiatieven juichen we toe, de groep is heel voortvarend”, licht Rob van Schijndel toe. “Er zijn echter nog geen definitieve plannen, we hebben immers nog niet alle partijen gesproken.”

Beheer en inrichtingsplan De Hoort

Als beoogd beheerder wil Natuurmonumenten bij omwonenden en recreanten wensen en ideeën ophalen voor de inrichting en het beheer van De Hoort. Gecombineerd met de ecologische kennis en de natuurwaarden van het gebied kan er een plan opgesteld worden. Dit plan wil Natuurmonumenten presenteren aan alle geïnteresseerden, zodat ook zij de mogelijkheid krijgen om mee te denken. Bijstelling van het plan is dan mogelijk voordat de uitvoering start.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie