12 houten woningen op Leuken

Algemeen Economie Weert 1 reactie 3 min. leestijd

De gemeente heeft in principe ingestemd met het planvoornemen van Wonen Limburg om in Leuken 12 sociale huurwoningen te bouwen. De woningen worden volledig in hout uitgevoerd, een duurzaam concept dus.

Druk op huurmarkt

“De druk op de huurmarkt is groot. Het aandeel sociale huurwoningen in Leuken is met 17% relatief laag en er is behoefte aan goedkope en betaalbare woningen”, verklaart wethouder Frans van Eersel. “Met 8 levensloopbestendige woningen en 4 woningen met de slaapkamers op de verdieping voorziet het planvoornemen in een directe behoefte.” Eerder was de locatie in beeld voor tijdelijke woningen. Vanwege de druk op de huurmarkt is er voor permanente woningen gekozen. Voor tijdelijke woningen worden nu andere locaties onderzocht.

Pilot houten woningen

De volledig houten woningen zijn voor Wonen Limburg een pilot. Het is namelijk niet gebruikelijk om een woning volledig uit hout op te trekken, wat bovendien relatief duurder is. Dat dit nu toch gebeurt is, omdat men verwacht dat deze bouw een positief effect op de gezondheid heeft. De woningen zijn lijmvrij en er vindt geen uitstraling van ongezonde stoffen plaats. Wonen Limburg is dan ook benieuwd hoe zowel huurder als verhuurder de woning ervaren. Die ervaring is belangrijk om de vraag te beantwoorden of er meer van dit soort woningen zouden moeten komen.

Goede partner

Wethouder Frans van Eersel: “Ik ben blij met het het initiatief van Wonen Limburg. Qua woningbouw kunnen we het ons niet permitteren om stil te zitten. We hebben een inhaalslag te maken. Iedere woning erbij is winst. Wonen Limburg speelt een belangrijke rol op het gebied van gemeentelijk volkshuisvestingsbeleid.”

Duurzaam

De 12 woningen worden CO2 neutraal en volledig recyclebaar. Het bouwproces is kort, de woningen zijn volledig te prefabriceren en te demonteren. Verder past de uitstraling van de woningen goed bij de natuurlijke omgeving van het Luuëkerpârk. De bestaande voorzieningen daarin blijven gehandhaafd.

Procedure

Naar verwachting start de bouw nog dit jaar. Omwonenden en de wijkraad zijn over het planvoornemen geïnformeerd. Als het plan een definitievere vorm heeft gekregen, volgt een informatiemoment. Dit gebeurt naar verwachting in de vorm van een inloopavond.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie