Meerderheid stemt voor de ‘sleepwet’

Algemeen Weert Plaats een reactie 1 min. leestijd

Naast de gemeenteraadsverkiezingen werd woensdag ook een referendum gehouden. Stemgerechtigden konden aangeven of ze voor of tegen de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten waren. In Weert was een meerderheid ‘voor’. Landelijk gezien is een nipte meerderheid ’tegen’ deze nieuwe wet, zo blijkt uit de peilingen.

De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ook wel ‘sleepwet’ of ‘aftapwet’genoemd, is een Nederlandse wet die het wettelijke kader voor de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) wordt en het toezicht door de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) regelt.

De veiligheidsdiensten krijgen dan meer bevoegdheden. Denk aan het massaal online communicatie afluisteren, ook van niet verdachte burgers, het hacken van geautomatiseerde apparaten zoals telefoons, computers en tv’s en het aanleggen van een geheime DNA-databank ten behoeve van de nationale veiligheid.

In Weert er 20.239 keer gestemd voor deze nieuwe wet. Daarvan waren 19.105 stemmen geldig. 9.694 Weertenaren stemden voor en 9.411 tegen. De opkomstpercentage lag op 52,03%.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie