Frits Weerts brengt ‘Stamtäöfelkes’ uit

(Foto’s) Wie mocht denken dat het praten en schrijven in dialect mettertijd teloor zal gaan heeft het gloeiend mis. Dat mag althans wat Weert betreft, afgeleid worden uit het succes waarmee de cultuur‐historische vereniging De Aldenborgh en de dialectvereniging Veldeke Wieërt aan de weg timmeren.

Twee jaar geleden gaven zij het boek ´Stamtafel Weert´ uit met informatie en anekdotes over het caféleven in het Weert van weleer. De samenstellers van het boek kregen naderhand zoveel reacties en aanvullende informatie van enthousiaste lezers over ‘de tieëd van toen’, dat schrijver Frits Weerts in het huis‐aan‐huisblad ViaWeert een verhalenreeks in het dialect ging schrijven.

Zijn verhalen worden gulzig gelezen en de vraag naar verhalen neemt toe. Weerts kan dan ook op een humorvolle en vlotte wijze in het regionale dialect schrijven. Zo schrijft hij bijvoorbeeld over ‘sjeklaat, segare en értesop’, over ‘toentj nog écht mêrrentj woor’, over ‘minse van toendertiêd’, over ’t Vageveûr det lieëg leep’ en over ‘de Wertha en di‐j vanne Pitaf en nog völ mieër’. Deze 60 verhalen aan de stamtafel, opgetekend door Frits Weert zijn door uitgeverij Bullseye Publishing uit Weert gebundeld in een rijkelijk geïllustreerd boek van maar liefst 200 bladzijden, ‘Stamtäöfelkes’ genaamd.  

De stamtafel in een café was bijna een heilige plek in een kroeg, waar je niet zomaar aan kon gaan zitten. Want owee als er iemand op je plaats zat!  Er zaten alleen de vaste stamgasten aan en als je uitgenodigd werd om erbij te komen zitten, was dat een heel grote eer. Ieder café had wel zo’n tafel, waaraan meestal wat oudere heren (of gewone mannen) zaten. Het was geen verplichting om er aan mee te doen, maar het ging op basis van kameraadschap en gewoonte. Je kende de kastelein en hij kende jou, met naam en toenaam, hij bracht je ongevraagd het drankje dat je wilde. En als je naar hem knikte dan bracht hij je weer een nieuwe.

In de schrijfsels van dit boekje, wil Weerts herinneringen uit zijn kindertijd en die van zijn leeftijdsgenoten opschrijven om vast te leggen. Weerts hoopt, geachte leeftijdgenoot, dat er door zijn schrijfsels ook jou van alles te binnen schiet waar je met veel plezier aan terug denkt. De jeugdigere lezers adviseert Weerts: “laat de kinderen van je kinderen dit lezen, zodat ze weten hoe we geleefd hebben.” Onder het motto : wil je de tijd van vandaag begrijpen, dan moet je de tijd van vroeger kennen.

Frits Weerts maakt aan stamtafeltjes in Weerter etablissementen, voorzien van een klein potloodje en notitieblokje, graag aantekeningen over vertelsels. Geen wonder dat hij ookwel de ‘Weerter Carmiggelt’ wordt genoemd.  

Boekpresentatie

Op tweede Paasdag vond in de Weerter Stadsbrouwerij de boekpresentatie plaats. Wethouder Geert Gabriels mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Kon je niet bij deze officiële boekpresentatie aanwezig zijn? Geen nood, Frits Weerts verkoopt en signeert zijn boek tevens nog aan de stamtafels van:
Café Microbar Moezel, zondag 08 april 2018 van 15:00 tot 17:00 uur
Stadscafé Du Commerce, zaterdag 14 april 2018 van 15:00 tot 17:00 uur

Verkrijgbaarheid

Het boekwerk is verkrijgbaar via de regionale boekhandel, via Bol.com én via uitgeverij Bullseye Publishing uit Weert (www.bullseyeshop.nl). Prijs in de voorverkoop betreft € 24,- (ISBN: 9789491920516).

Bekijk een sfeerimpressie van de boekpresentatie (door Theo Van de Winkel).
[nggallery id=’6277′]