Verkeerschaos bij spoorwegovergang

Update – (Foto’s) Heel soepel liep het vanochtend niet bij de spoorwegovergang aan de Roermondseweg in Weert. Er was een storing opgetreden en de slagbomen voor het wegverkeer bleven omlaag.

Er ontstond een chaos waarbij twijfelende verkeersdeelnemers bleven staan, of elkaar tegemoet reden op de spoorwegovergang. Andere weggebruikers probeerden de twijfelende weggebruikers weer in te halen of kwamen bijna in botsing met overstekende fietsers en brommers.

Een aantal burgers kwam vervolgens in actie en boden het verkeer extra oren en ogen zodat iedereen veilig kon oversteken. Ook de hulpdiensten en ProRail werden gebeld. Het wegverkeer werd gedoseerd, maar kon na wat engelengeduld de spoorwegovergang tot passeren. De behulpzame burgers, die instonden voor de veiligheid van hun medemens, kregen als dank een grote mond en middelvinger als dank van sommige weggebruikers.

Volgens de burgers die het verkeer regelden ging behoorlijk was tijd overheen voordat er hulp ter plaatse kwam. Men moest meermaals bellen met diverse instanties zoals de 112-meldkamer en ProRail. Een woordvoerder van de politie laat zondag dat rond 12.00 uur al iemand van de verkeerscentrale bij de spoorweg aanwezig geweest. Dus dat het twee uur heeft geduurd, zoals eerder werd aangegeven, klopt niet. Vanaf het moment van het ter plaatse zijn van deze medewerker is het verkeer aldaar ook gemonitord.

Pas na het middaguur kwam ook een wegbeheerder van de Provincie Limburg en een monteur ter plaatse. Ze gaven allemaal aan dat ze pas uren na de storing op de hoogte werden gesteld om hulp te komen bieden.

Vervolgens moest de wegbeheerder zich ook nog boos maken bij de gealarmeerde instanties omdat er geen verkeersmaatregelen getroffen waren. Niet-gecertificeerde burgers waren aan hun lot werden overgelaten bij het regelen van het verkeer. Pas rond 14.30 uur, toen de storing nog steeds gaande was, kon de weg worden afgesloten en het verkeer worden omgeleid.

De storing is nog altijd gaande. Het treinverkeer kan stapvoets de spoorwegovergang passeren. Het verkeer op de Provinciale weg moet een andere route nemen.

Update 17.45u: de storing is verholpen. De weg is weer vrij.

Update zondag: Volgens de politie is er rond 12.00 uur al iemand van de verkeerscentrale bij de spoorweg aanwezig geweest. Dus dat het twee uur heeft geduurd, klopt niet. Vanaf het moment van het ter plaatse zijn van deze medewerker (van Rijkswaterstaat) is het verkeer aldaar ook gemonitord.

[nggallery id=’6421′]