Afrika marktdag in Tungelroy

De Weerter Vrienden van Toyo organiseren zondag 8 juli tussen 12.00 en 18.00 uur voor het 10e jaar een sfeervolle Afrikadag aan de Maaseikerweg 312 in Weert.

Een middag gevuld met amusement, waaronder uiteenlopende marktkramen, poppentheater-voorstellingen, lekkere hapjes, drankjes en andere heerlijkheden van het leven. Natuurlijk weer met Afrikaanse Djembé workshops van de fantastische groep Djembe Defi. De opbrengst van deze dag is bestemd voor het vernieuwende gehandicaptencentrum in het West-Afrikaanse Bénin.

Stichting Vrienden van Toyo zamelt al jaren geld in om gehandicapte kinderen en jong volwassenen niet alleen een nieuw thuis geven, maar ook de omgeving laten zien dat het anders kan. “Als je met eigen ogen ziet waarvoor we dit allemaal doen, kan het niet anders dan dat je daardoor geraakt wordt. Dan begrijp je waar het vuur van onze vrijwilligers vandaan komt”, aldus Pietje van Guilik, een van de initiatiefnemers. Gehandicapte kinderen worden in Afrika weggestopt in schuurtjes of verstoten door de eigen familie. De angst voor psychische handicaps is zeer diepgeworteld en wordt vaak gerelateerd aan duivelse praktijken.

In 2014 begon de stichting Vrienden van Toyo met het bouwen van nieuwe slaapvertrekken voor het betreffende gehandicaptencentrum. In 2017 kwam het nieuwe centrum gereed met de noodzakelijke ommuring om het terrein en een multifunctionele ruimte, keuken en vertrekken voor het medische en verzorgende personeel (inmiddels 6 medewerkers). Op 21 oktober 2017 is het centrum officieel geopend. De opbrengsten van de negen Afrika-markt-dagen in Weert hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de realisatie van het nieuwe centrum.

Op dit moment wordt gewerkt aan de laatste zaken. De terreininrichting vraagt nog de nodige aandacht, er ontbreekt nog veel meubilair en we willen het centrum voorzien van zonne-energie. De dagbesteding zoals het werken in de tuin (de tuin van Toyo), fokken van kleinvee en het naaiatelier moeten het centrum steeds meer zelfvoorzienend maken. Daarnaast zijn activiteiten voor de bewoners belangrijk voor hun welbevinden.

Het dagelijks functioneren van het centrum en de daarmee gemoeide kosten voor personeel, medicijnen, voedsel en onderhoud van de gebouwen en technische voorzieningen vraagt nog veel aandacht en, nu de nieuwbouw gereed is, wordt dat de volgende uitdaging om dat alles goed en duurzaam te gaan organiseren met het team ter plaatse.

Iedereen is welkom op de locatie aan de Maaseikerweg 312 in Tungelroy (2e oprit rechts na de Toerist – vanaf Weert). Mede dankzij de grote groep vaste deelnemers belooft het weer een prachtig feest te worden.

Entree: 1,50 euro, kinderen gratis.