Meer overlast van eikenprocessierups

In Weert worden 15.000 eikenbomen in het voorjaar preventief bespoten om de eikenprocessierupsen te bestrijden. Dat gebeurt ook bij alle eikenbomen in de bebouwde kom. Dit jaar zijn de rupsen echter veel sneller gegroeid door het aanhoudende warme weer. Daarom heeft spuiten niet het gewenste effect gehad.

Dit betekent dat er op dit moment veel meldingen van eikenprocessierupsen en –nesten binnenkomen. Spuiten heeft nu geen zin meer. De nesten moeten uit de bomen verwijderd worden door ze weg te zuigen. Door de omvang van de overlast kan dat helaas niet direct.

Dit probleem speelt niet alleen in Weert maar in alle gemeenten. Het verwijderen van de nesten is specialistisch werk dat door een gespecialiseerd bedrijf wordt uitgevoerd. Het is ook nog eens arbeidsintensief werk, met een hoogwerker en in beschermende kleding. Het verwijderen van de nesten gaat dus langzaam.

Grote vraag

Dat zorgt ervoor dat bij dit grote aantal meldingen dat de gemeente Weert binnenkrijgt, het langer kan duren voordat een melding wordt opgepakt. Er is maar beperkte capaciteit beschikbaar. De gemeente en de aannemer behandelen de meldingen op basis van urgentie: eiken die staan op plekken waar veel mensen samen komen (zoals scholen) worden nu als eerste behandeld. Uiteindelijk wil de gemeente dat de aannemer alle meldingen afhandelt, maar het kan dus even duren. Overigens kan ook na het verwijderen van de nesten de overlast nog aanhouden omdat de fijne haartjes in de omgeving aanwezig blijven. Bij sterke wind kan dat nog voor overlast zorgen.

Voorkom ongemak

Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Waarschuw kinderen voor het gevaar van de rups.

Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zo nodig ook kleren (liefst op 60 °C). Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met bijvoorbeeld menthol of een gel van Aloë Vera kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met je huisarts.

Video via Jeannette Schorsch