Geen geldautomaat meer op Leuken

De ING bank heeft onlangs de geldautomaat in het oude winkelcentrum van Leuken verwijderd. Het blijkt een groot gemis voor de wijkbewoners.

Het oude winkelcentrum aan de Friezenstraat gaat verdwijnen en dus ook de geldautomaat. Maar er is geen vervangende automaat voor teruggekomen, ook niet bij het nieuwe winkelcentrum. Er is nu geen geldautomaat meer beschikbaar binnen redelijke afstand. Weert Lokaal vroeg aan wethouder Van Eijk om te kijken of er mogelijkheden zijn om een geldautomaat te realiseren in omgeving van het nieuwe winkelcentrum aan het St. Jobplein.

Banken bepalen

In 2017 dreigde ook de geldautomaat in de wijk Boshoven te verdwijnen. De aanleiding hiervoor was een plofkraak. Vanuit de SP werd een motie ingediend waarna de gemeente in gesprek ging met de banken. Toen werd duidelijk dat de banken een nieuw beleid voeren. Er worden geen geldautomaten inpandig of bij woningen geplaatst vanwege veiligheidsoverwegingen. De Rabobank besloot uiteindelijk alsnog om op Boshoven alsnog een geldautomaat te plaatsen in de vorm van een kiosk.

De banken in Nederland hebben als kader dat er een geldautomaat beschikbaar moet zijn binnen een straal van 5 kilometer. “Dat betekent dat je in Weert, als je hem een beetje centraal neerzet, maar 1 geldautomaat nodig hebt. Buiten de kerkdorpen dan”, aldus de wethouder. Daarnaast loopt er een landelijk traject waarbij de ABN Amro, Rabobank en ING hun geldautomaten willen ombouwen tot neutrale geldautomaten. Dat is een ontwikkeling die momenteel gaande is, zo lichtte de wethouder toe.

De wethouder gaf aan dat ze met Jumbo Heerschap had gesproken en gevraagd had of er een geldautomaat in de Jumbo kwam, maar ook dat was vanwege veiligheidsredenen niet mogelijk. Daarnaast heeft ze de ontwikkelaar van het nieuwe winkelcentrum, Heijen Beheer, gesproken. Heijen zou nagaan wat de mogelijkheden zijn om bij het nieuwe winkelcentrum een geldautomaat te plaatsen. “Dat is geen toezegging, maar het heeft nu de aandacht. Het is uiteindelijk aan de banken en pandeigenaren om een geldautomaat te realiseren”, benadrukte de wethouder.