De ING bank heeft onlangs de geldautomaat in het oude winkelcentrum van Leuken verwijderd. Het blijkt een groot gemis voor de wijkbewoners.

Het oude winkelcentrum aan de Friezenstraat gaat verdwijnen en dus ook de geldautomaat. Maar er is geen vervangende automaat voor teruggekomen, ook niet bij het nieuwe winkelcentrum. Er is nu geen geldautomaat meer beschikbaar binnen redelijke afstand. Weert Lokaal vroeg aan wethouder Van Eijk om te kijken of er mogelijkheden zijn om een geldautomaat te realiseren in omgeving van het nieuwe winkelcentrum aan het St. Jobplein.

Banken bepalen

In 2017 dreigde ook de geldautomaat in de wijk Boshoven te verdwijnen. De aanleiding hiervoor was een plofkraak. Vanuit de SP werd een motie ingediend waarna de gemeente in gesprek ging met de banken. Toen werd duidelijk dat de banken een nieuw beleid voeren. Er worden geen geldautomaten inpandig of bij woningen geplaatst vanwege veiligheidsoverwegingen. De Rabobank besloot uiteindelijk alsnog om op Boshoven alsnog een geldautomaat te plaatsen in de vorm van een kiosk.

De banken in Nederland hebben als kader dat er een geldautomaat beschikbaar moet zijn binnen een straal van 5 kilometer. “Dat betekent dat je in Weert, als je hem een beetje centraal neerzet, maar 1 geldautomaat nodig hebt. Buiten de kerkdorpen dan”, aldus de wethouder. Daarnaast loopt er een landelijk traject waarbij de ABN Amro, Rabobank en ING hun geldautomaten willen ombouwen tot neutrale geldautomaten. Dat is een ontwikkeling die momenteel gaande is, zo lichtte de wethouder toe.

De wethouder gaf aan dat ze met Jumbo Heerschap had gesproken en gevraagd had of er een geldautomaat in de Jumbo kwam, maar ook dat was vanwege veiligheidsredenen niet mogelijk. Daarnaast heeft ze de ontwikkelaar van het nieuwe winkelcentrum, Heijen Beheer, gesproken. Heijen zou nagaan wat de mogelijkheden zijn om bij het nieuwe winkelcentrum een geldautomaat te plaatsen. “Dat is geen toezegging, maar het heeft nu de aandacht. Het is uiteindelijk aan de banken en pandeigenaren om een geldautomaat te realiseren”, benadrukte de wethouder.

6 REACTIES

 1. Waarom zou er geen geld/pinautomaat in de Jumbo kunnen worden gerealiseerd. Bij de Jumbo Stramproy is dit al jaren, van al in de tijd toen het nog C1000 was. Service van de Jumbo(C1000).
  En de Rabobank, met pinautomaat, ligt in Stramproy naast de Jumbo.
  Én bij de Jumbo (in Stramproy) is het mogelijk om bij de kassa, bij het betalen van de goederen met de bankpas, meer geld terug te krijgen als de goederen kosten.
  Bv, u moet 20 Euro aan de kassa betalen voor de goederen en pint bij betalen 100 Euro, dan krijgt u 80 Euro van de kassière terug.
  Even navragen tot hoe hoog het terug te geven bedrag maximaal mag zijn.

  De pinautomaten zoals bv op Boshoven, zijn ideaal om met grof geweld (shovel, tractor, vrachtwagen) leeg te roven.

 2. De banken willen van het contante geld af.

  Zij willen jouw geld in hun knip.
  En ze hebben een kast vol drogredenen, die de eigenaar van het geld dus maar moet slikken.

 3. Schei toch ‘ns uit met dat eeuwig ge ………!
  Jumbo Heerschap zegt dat het niet mogelijk is en ik zeg in mijn bovenstaande reactie dat het wel mogelijk is, want het is bij een andere Jumbo al wél mogelijk. Al jaren.
  Dat dat toevallig in Rooj is, dat doet er in deze hele discussie niet toe.

 4. Als de ene winkel het wel wil hoeft de andere het nog niet te willen!!!
  Het is service van jumbo Stramproy!! dus niet iedere jumbo hoeft dat over te nemen.

 5. In bovenstaand stuk was er geen sprake van WILLEN, maar van KUNNEN. Jumbo Heerschap beweerde dat het niet KON. Ik beweer dat het wel KAN, omdat het in Rooj al is.

Comments are closed.