Budel-Dorplein – (Foto’s) Donderdagmiddag zette burgemeester Henri de Wijkerslooth van de gemeente Cranendonck de eerste schop in de grond bij NedZink.

Onder toeziend oog van NedZink-directeur Egbert Boerrigter, vertegenwoordigers van Koramic en ElvalHalcor, NedZink-medewerkers en genodigden gaf de burgemeester met zijn actie het officiele startschot voor het project Olympus 2017-2019.

Tijdens dit twee jaar durende project transformeert NedZink haar fabriek in Budel-Dorplein naar een state-of-the-art en duurzame productielocatie. Hiervoor installeert NedZink onder meer nieuwe machines en moderniseert ze de infrastructuur en haar gebouwen. Voor het project Olympus wordt 20 miljoen euro geïnvesteerd door de joint venture Koramic en ElvalHalcor.

Eigenaren

Kort geleden is het Griekse ElvalHalcor voor 50% eigenaar geworden van NedZink. Het Belgische Koramic bezit de andere helft van het bedrijf dat kwaliteitsproducten van gewalst titaanzink maakt voor de bouwsector. Deze producten worden voornamelijk gebruikt voor daken, gevelbekleding en hemelwaterafvoer. NedZink blijft een volledig onafhankelijke onderneming met eigen dochterondernemingen in België en Duitsland.

Investering in de toekomst

“Met het project Olympus investeert NedZink in de toekomst van gewalst titaanzink in Europa”, vertelt NedZink-directeur Egbert Boerrigter. “Zink is een prachtig natuurlijk product, duurzaam en met een lage milieubelasting. Met deze investeringen kunnen we gewalst titaanzink nog efficiënter en duurzamer produceren”.

Verbouwing service center en walserij

In 2017 is NedZink gestart met de voorbereidingen van project Olympus. Hiervoor is een lokale projectgroep samengesteld ondersteund door externe ingenieursbureaus. Deze helpen NedZink o.a. bij de civiele werkzaamheden, de gebouwen en alle engineering activiteiten.

Tijdens de verbouwingen neemt NedZink onder meer het service center en de walserij onder handen.

Zo krijgt het service center een uitbreiding en wordt de walserij verbouwd en grotendeels vernieuwd.

De vernieuwing maakte slimme logistieke voordelen in het productieproces mogelijk. Verschillende machines in de walserij en het service center worden vervangen waarbij de nieuwste productietechnologieën gekozen zijn. Met de vernieuwing reduceert NedZink bijvoorbeeld het aardgas met meer dan de helft en zet daarmee sterk in op elektrificatie van het productieproces.