Uitreiking vrijwilligerspenning

Cranendonck – Op 4 juli reikte loco-burgemeester Frans Kuppens een vrijwilligerspenning uit aan de heer Verweijen en mevrouw Verweijen-Kwaspen. Dit echtpaar is al jarenlang vrijwilliger voor De Zonnebloem.

Mevrouw Verweijen-Kwaspen stopt na 40 jaar trouwe dienst bij deze organisatie. Meneer Verweijen is na het sluiten van hun winkel, nu zo’n 15 jaar, vrijwilliger. Een zeer bijzondere gelegenheid dus, het is uitzonderlijk dat een echtpaar zo lang voor een vereniging hart en ziel in zet.

De vrijwilligerspenning

Vanaf 2009 kunnen personen of verenigingen worden voorgedragen voor waardering van de inzet door het toekennen van de gemeentelijke vrijwilligerspenning in Cranendonck. Toekenning kan plaatsvinden aan personen die bijzondere initiatieven of activiteiten hebben ontplooid, dat wil zeggen initiatieven die uitstijgen boven de reguliere verenigingsactiviteiten. 4 juli j.l. vond het jaarlijkse vrijwilligersuitje van de Zonnebloem plaats. Men organiseerde deze dag een fietstocht en sloten af bij de Wielerbaan met een hapje en een drankje. Daar werden de penningen uitgereikt.

Dhr. (Miel) Verweijen

– Geboren in 1945 te Budel: 15 jaar actief bij de Zonnebloem, nadat hij gestopt was met hun winkel.
– Hij doet verschillende dingen binnen de Zonnebloem:
o Als vrijwilliger is hij gekoppeld aan een aantal gasten van de Zonnebloem. Deze gasten hebben, vaak door ouderdom, lichamelijke gebreken of dreigen te vereenzamen. Dhr. Verweijen (Miel) heeft als taak om bij zijn gasten langs te gaan voor een praatje, een luisterend oor of zomaar een kop koffie. Daarnaast neemt hij zijn gasten mee naar activiteiten die door de Zonnebloem worden georganiseerd.
o Ook de PR-zaken van de verenging zijn bij Miel in goede handen. Hij zorgt voor de foto’s en schrijft de artikelen die gepubliceerd worden door o.a. de Grenskoerier.
o Verder zet Dhr. Verweijen (Miel) zich in voor de organisatie van regiovakanties. Samen met acht andere lokale Zonnebloemafdelingen vormen zij een regio. Eens per jaar wordt er een vakantie georganiseerd. Bij die organisatie komt veel kijken. Denk aan medische staf, excursies, vervoer enz. Naast de organisatie gaat dhr. Verweijen ook mee als vrijwilliger.
– Hij is de laatste jaren de enige mannelijke vrijwilliger bij De Zonnebloem in Budel.

Mevr. (Jacqueline ) Verweijen-Kwaspen

– Geboren in 1948 in Hunsel.
– Vanaf 1978 actief bij de Zonnebloem, afdeling Budel. Ze stopt na 40 jaar (!) trouwe dienst.
– ln de periode van 1978 tot 2010 (bijna 30 jaar) was zij secretaris van de vereniging. Zij notuleerde de vergaderingen, behandelde de inkomende en uitgaande post, hield het archief en de afdelingsadministratie bij, maakte het jaarverslag, regelde de bestellingen van drukwerk e.d. en onderhield de contacten met andere organisaties en overheden. Ook nam ze als secretaris deel aan de regiovergaderingen van de Zonnebloem en was Mevr. (Jacqueline ) Verweijen-Kwaspen aanspreekpunt voor de regio.
– Samen met het bestuur zorgde Mevr. (Jacqueline ) Verweijen-Kwaspen voor het reilen en zeilen van de vereniging. Ze wierf nieuwe vrijwilligers en ging op visite bij potentiële gasten om zo een optimale match te maken tussen gast en vrijwilliger. ln deze rol heeft ze naast haar bestuurlijke taak veel activiteiten georganiseerd voor de gasten van de Zonnebloem. Zoals een dag varen op de Maas, een bedevaart, bezoek aan musea, het organiseren van een kerst- of paasmiddag. Gemiddeld zo’n 8-10 activiteiten per jaar.
– Na haar secretarisschap is ze aangebleven als vrijwilliger en bezocht ze trouw naar gasten.
– Ook is ze een aantal keren mee geweest als vrijwilligster op een van de Zonnebloem (boot)reizen. Mevr. (Jacqueline ) Verweijen-Kwaspen is opgeleid als verpleegkundige en was mede daarom ze een graag geziene vrijwilliger voor deze reizen omdat ze dan ook de taak van zorgvrijwilliger op zich kon nemen.
– Ze heeft in die 40 jaar een enorme waarde gehad voor de vereniging.

Kris Rooijakkers van de Zonnebloem afdeling Cranendonck overhandigde het echtpaar ook nog een bosje bloemen en een bierpakketje, en een speltje als dank vanuit de Zonnebloem.

Bekijk een reportage van de uitreiking (door Foto Hammie).
[nggallery id=’6691′]