Grenzeloze Molendag

St. Annamolen op Keent

Tweeëntwintig windmolens en watermolens in GrensPark Kempen~Broek openen op zondag 9 september gezamenlijk hun poorten en nodigen belangstellenden uit om op molenbezoek te komen.

“Molens vertellen een Verhaal” is het thema van deze tweede door MolenNetwerk KempenBroek georganiseerde Grenzeloze Molendag. Zondag 9 september is het tevens Open Monumentendag in Vlaanderen én Nederland. De deelnemende molens zijn te vinden in Opoeteren, Neeroeteren, Molenbeersel, Opitter Bocholt, Kaulille, Hamont en in Weert (Keent, Tungelroy, Stramproy, Swartbroek), Nederweert (Roeven, Ospel) en Leudal (Haler-Uffelse, Ittervoort en Neeritter) Alle deelnemende molens zijn geopend van 10 tot 18 uur.

Jaar van het Europees Cultureel Erfgoed

Vanwege het grensoverschrijdend Belgisch/Nederlandse werkgebied van MolenNetwerk KempenBroek en het grenzeloze karakter van de Grenzeloze Molendag is deze molen-dag door de Europese projectorganisatie: 2018 Jaar van het Europees Cultureel Erfgoed officieel aangewezen als Industrieel Erfgoed #crossborder project. Bovendien vieren de molenaars en molenvrijwilligers óók dat het ambacht van vrijwillige molenaar inmiddels door Unesco is geplaatst op de officiële lijst van immaterieel cultureel werelderfgoed.

De vrijwillige molenaars zorgen er, samen met de vele andere molenvrijwilligers, voor dat dit voor onze regio zo bijzondere erfgoed voor komende generaties bewaard blijft en wordt overgedragen. Dat doen zij door de molens regelmatig te laten draaien, te malen en het molenerfgoed te onderhouden en beheren.

Veel activiteiten

De deelnemende molenvrijwilligers laten bezoekers op zondag 9 september niet alleen de molens van binnen en buiten bekijken. Bij voldoende wind of wateraanvoer zullen de molens ook draaien en bij enkele molens worden demonstraties van het malen verzorgd. Bij de Sevensmolen in Kaulille laat Monumentenwacht Limburg zien hoe de onderhoudssituatie van monumenten regelmatig geïnspecteerd wordt. Ook gaan de molenvrijwilligers hier graan dorsen.

Molens De Windlust in Nederweert (Roeven) en Napoleonsmolen in Hamont demonstreren het slaan van olie en bij molen Sint Anna in Weert-Keent is de tentoonstelling 350 molens in één molen te zien. Hier worden ook enkele lezingen over het fenomeen ‘Molenlucifers’ gegeven. Bij de Armenmolen in Neeritter, molen De Hoop in Swartbroek en De Korenbloem in Ospel zijn tentoonstellingen. De Uffelse molen herbergt een museum.

MolenNetwerk KempenBroek vzw, een club waarin de vrijwilligers van veel Kempen~Broek molens samenwerken en ervaringen uitwisselen, stippelt een aantal routes langs de deelnemende molens uit. Deze route-suggesties maar ook de lijst met deelnemende molens en het volledige programma is te raadplegen op de webpagina: https://kempenbroekmolens.org/open-monumentendag/

Deelnemers

– Sevensmolen, Molenstraat 34, Kaulille, Bocholt
– Sint Annamolen Keenterstraat 1, Keent, Weert
– Uffelse Watermolen, Uffelsestraat 5, Haler-Uffelse, Leudal
– Pollismolen, Molenstraat 56 Opitter, Bree
– Neermolen, Langerenstraat 8, Neeroeteren – Maaseik
– Napoleonsmolen, Napoleonspad , Hamont
– De Hoop, Coolenstraat 24c Weert-Swartbroek
– Dorpermolen, Dorpermolenstraat 2, Opoeteren – Maaseik
– Klaaskensmolens, Klaaskensmolenweg 20, Neeroeteren – Maaseik
– Keijersmolen, Smeetsstraat 43 Molenbeersel – Kinrooi
– Zorgvlietmolen, Oude Kerkstraat 25, Molenbeersel – Kinrooi
– Schouwsmolen, Margarethastraat 73, Ittervoort – Leudal
– Wilhelmus Hubertusmolen, Oude Hushovenweg 30, Weert
– De Nijverheid (Nijsmolen), Veldstraat 54, Stramproy
– Sint Anna, Tungeler Dorpstraat 75, Tungelroy – Weert
– Sint Jan, Molenweg 16. Stramproy
– De Korenbloem, Korenbloemstraat 3, Nederweert-Ospel
– De Windlust, Roeven 14, Nederweert
– Voorste Luysmolen, Luysenstraat 2, Bocholt
– Armenmolen, Molenstraat 12, Neeritter – Leudal
– De Broekmolen, Grensweg 8, Stramproy
– Ghen Aamolen, Genattestraat 39, Bree-Beek