Ontmoet de Molenaar

Algemeen Uitgaan Weert Reageer 2 min. leestijd

Op 12 en 13 mei 2018 is het Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland. Dit jaar is het thema: ‘Ontmoet de molenaar!’. De aanleiding hiervoor is de UNESCO-inschrijving van het Nederlands Molenambacht op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Vele honderden molens doen mee en op een groot aantal plaatsen worden feestelijke activiteiten georganiseerd. In Limburg zijn zo’n 45 molens geopend op 12 en/of 13 mei. Ontmoet de molenaar en geniet van diverse speciale activiteiten! Kijk op www.molens.nl voor een overzicht.

Activiteiten

Veel molenaars organiseren speciaal voor de Nationale Molendagen extra activiteiten op en rond de molen, waardoor het een onvergetelijk uitstapje wordt voor jong en oud. Proef van heerlijke molenpannenkoeken, volg een fiets- of wandelroute, luister naar live muziek of geniet van demonstraties en exposities op een van de molens. Zo kan men op de St. Annamolen in Keent-Weert 360 molens bewonderen op luciferdoosjes en op de Armenmolen in Neeritter is een expositie over de historie van de molen en het dorp. De Torenmolen in Gronsveld viert haar 450-jarig bestaan en ’t Bakhuuske bij de Meterikse molen wordt feestelijk geopend. Alle opengestelde molens staan op www.molens.nl en zijn te herkennen aan de blauwe wimpel en de ronddraaiende wieken of waterraderen.

Molen Ontdekboekje

Voor de allerkleinsten ligt op elke opengestelde molen een gratis Molen Ontdekboekje klaar. Dit staat vol met leuke raadseltjes, puzzeltjes en andere leuke opdrachten waarmee zij niet alleen de verschillende molentypen leren ontdekken, maar ook van alles leren over het werk van de molenaar.

Over de Nationale Molendag

De Nationale Molendag wordt georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen en het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Daarnaast wordt de dag mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij. In Limburg zijn de Molenstichting Limburg en het Gilde van Vrijwillige Molenaars betrokken bij de organisatie.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie