Nominatie voor ‘groeiplaats’ bomen

De speciaal aangelegde groeiplaats voor bomen op de Markt is genomineerd voor ‘Boomproject van het jaar 2018’. Deze prijs wordt uitgereikt door de Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG).

Gezonde leefomgeving

Bomen in het stedelijk gebied zijn uitstekende filters van luchtvervuiling. Daarnaast zorgen bomen voor schaduw en dus koelte. Ook bieden ze een veilige leefomgeving en voeding voor onder andere vogels. Helaas hebben bomen het in het stedelijk gebied ook zwaar. Verharding en bestrating zorgen ervoor dat er onvoldoende water en voedingsstoffen tot de wortels doordringen. Daardoor krijgt een boom niet de kans om te groeien of om simpelweg in gezonde conditie te blijven.

Bomen in het stadshart

Herman Vaessen B.V., Tree Ground Solutions en Van den Berk Boomkwekerijen hebben in 2016 in opdracht van de gemeente Weert een oplossing ontwikkeld om drie grote bomen op de Markt in Weert te kunnen plaatsen en behouden. Daarnaast moest er rekening worden gehouden met de activiteiten die op dit plein worden georganiseerd. Kort gezegd is er een ondergrondse constructie gemaakt van 100 m2 met daarin voldoende ruimte zodat boomwortels kunnen groeien. Van omliggende panden is de hemelwaterafvoer afgekoppeld. Dit water gaat naar de bomen. Daarmee is een uniek systeem ontwikkeld waarmee de bomen gezond blijven, de evenementen in de binnenstad gewoon plaats kunnen vinden en iedereen geniet van de prachtige bomen in het stadshart.

‘Boomproject van het jaar 2018’

De VHG zoekt innovatieve boomprojecten waarin duurzame keuzes zijn gemaakt. Dit project voldeed aan de voorwaarde. De VHG maakt binnenkort bekend welk project ‘Boomproject van het jaar 2018’ wordt. Wethouder Martijn van den Heuvel: “Groen in het openbaar gebied is erg belangrijk. Het zorgt voor een fraai aangezicht, schaduw en koelte in de zomer en bescherming in de winter. Onze binnenstad is een stuk fraaier met al dat groen. Met deze innovatieve groeibak voor bomen kunnen we een voorbeeld zijn voor andere steden”.