Grote opruimactie in Park Aan de Bron

Deze week is er de wereldwijde oproep voor de grootste opruimactie ooit. Tijdens World Cleanup Day op 15 september worden bedrijven, organisaties en vrijwilligers opgeroepen om de handen ineen te slaan om de grote cleanup te realiseren. Ook in Weert – de groenste regio van de wereld – gaan gemeente Weert en verpakkingsspecialist Moonen Packaging de samenwerking aan om met regionale en lokale organisaties de opruimactie in Weert te realiseren.

Een schone omgeving om in te wonen en werken

Als participating partner aan de World Cleanup Day willen ze bij Moonen Packaging ook hun steentje bijdragen. CEO Gé Moonen: “Al meer dan 16 jaar ligt onze focus op groen en respectvol omgaan met de planeet. Daarbij hoort ook een schone omgeving om in te wonen en te werken. Door samen te werken met de gemeente Weert, kunnen we dit realiseren.”

De Weertse verpakkingshandelaar specialiseert zich in duurzame verpakkingsmaterialen en toebehoren, waarbij ze zoveel mogelijk gebruikmaken van secundaire grondstoffen. Johan Pijpers, Business Unit Manager Food&Retail bij Moonen Packaging ziet een groeiende aandacht voor duurzame verpakkingsmaterialen. “Klanten komen steeds vaker naar ons toe als ze hun verpakkingsketen willen verduurzamen. Een aantal jaar terug was dit nog niet zo’n levend onderwerp, maar bedrijven worden zich steeds meer bewust van de groeiende berg afval waar wij met zijn allen aan bijdragen. Wij ondersteunen op alle mogelijke manieren om minder én duurzamere verpakkingsmaterialen in te zetten.”

Zowel wethouder Martijn van den Heuvel als wethouder Geert Gabriëls staan achter de actie: “Het is mooi om te zien dat een bedrijf initiatief toont en hart heeft voor de planeet. Door samenwerking met bedrijven en organisaties zoals Moonen Packaging hebben we het mogelijk gemaakt om de groenste regio van de wereld te worden. Helaas is zwerfafval een wereldwijd probleem. Door een gezamenlijke opruimactie te organiseren, maken we iedereen bewust van de impact op de natuur als je een blikje op de grond gooit in plaats van in de prullenbak.” Weert heeft zich ook als eerste Nederlandse gemeente in november 2017 aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Die alliantie is een samenwerking van Nederlandse en Belgische organisaties die hun overheid aansporen om statiegeldregelingen in te voeren op onder meer kleine plastic flessen en blikjes. Het doel is om zwerfafval, dierenleed en opruimkosten te verminderen. Jaarlijks belanden in Nederland naar schatting 50 tot 100 miljoen plastic flesjes en 100 tot 160 miljoen blikjes op straat of in de vuilnisbak.

Samen met lokale organisaties aan de slag

De gemeente Weert en Moonen Packaging willen met regionale en lokale organisaties de opruimactie realiseren. Renewi en PSW (Pedagogisch Sociaal Werk) in Weert hebben al aangegeven mee te doen aan de actie. Renewi gaat zich inzetten om het afval achteraf op te halen en kijken hoeveel is opgehaald.

Moonen Packaging roept daarnaast ook lokale scholen op om zich aan te melden voor het evenement. Gé Moonen: “Het is noodzaak om kinderen zo vroeg mogelijk bewust te maken van onze impact op het milieu. Dit kan natuurlijk spelenderwijs, zolang je de boodschap maar overbrengt. Het is belangrijk om ze kennis te laten maken met de oplossingen en ze op een positieve manier met duurzaamheid in aanraking te laten komen, zo kunnen zij later het stokje overnemen. De volgende generatie komt namelijk om in afval als wij op deze manier blijven doorgaan. Wij moeten nú iets doen aan situaties zoals de opwarming van onze aarde, overexploitatie van natuurlijke grondstoffen en de groeiende berg afval.”

De opruimactie vindt plaats in het park Aan de Bron. Via een app genaamd Litterati kunnen organisaties en individuen zich aanmelden voor de actie en zich aansluiten bij het team van Moonen Packaging.

Meedoen via de Litterati app

Tijdens World Cleanup Day wordt afval niet alleen opgeruimd, maar wordt ook via de app vastgesteld wát er aan zwerfafval gevonden wordt. Op deze manier wordt waardevolle data verzameld dat gebruikt wordt om wereldwijd afval in kaart te brengen.

Via de app kan iedereen meedoen met World Cleanup Day. Je kunt ook een andere dag kiezen om mee te helpen. Voeg je bij een team, of ga zelf aan de slag. Wil je meer weten of je aanmelden voor de opruimactie in Weert? Stuur een mailtje naar [email protected]