Van Horne-reis naar Zottegem

In het kader van het Van Hornejaar bezoekt de Aldenborgh op zondag 16 september de door de bevriende Cultuurwerking Sotteghem georganiseerde Egmont-Evocatie. Iedereen die geïnteresseerd is kan mee reizen. Het wordt een groots feestelijk spektakel waarin niet alleen Lamoraal van Egmont, maar ook onze Philips van Horne postuum aan zijn trekken komt.

Middeleeuwse sferen

Wat staat er zoal op het programma? Het Gilde der Vaganten tovert de Beisloven site in Zottegem om tot een middeleeuws tentenkamp. goochelaars, kruidenvrouwen, bedelaars, kanonniers en anderen zorgen ervoor dat bezoekers de leefwereld van Egmont en Horne zullen ervaren. Actieve workshops zoals boogschieten, kruisboogschieten, trebuchet schieten, lucetten en zoveel meer brengen ons volledig in de sfeer.

Doorlopend van 13 uur tot 18 uur worden op diverse podia in het stadscentrum acht taferelen uit het leven van de graaf opgevoerd, in prachtige historische kledij. De voorstellingen duren elk ongeveer tien tot vijftien minuten en worden tien keer herhaald, zodat geïnteresseerden van podium tot podium kunnen wandelen en elk halfuur genieten van een verzorgde opvoering.

De volgorde speelt hierbij geen rol en uiteraard zal ruimschoots de gelegenheid geboden worden om tussendoor van de Egmont / Horne-biertjes te genieten.

Van Horne primeur

Om 16.00 uur geeft de Weerter kerkelijke harmonie St.-Joseph 1880 in de dekenale Onze Lieve Vrouw Hemelvaartskerk van Zottegem – dus boven het graf van Egmont! – een try-out van de Van Horne Compositie van Rob Goorhuis.

Bloementapijt

Het bloementapijt Zottegem 2018 rondom het Kasteel van Egmont en het park vormen een kleurrijk totaalspektakel, dat wordt opgeluisterd met optredens van diverse dans- en muziekgroepen. ’s Avonds wordt het park feeëriek verlicht en kunnen de bezoekers zich vergapen aan een lichtspektakel met dansende fonteinen. Geplaatst in een groots opgezet tafereel – met een oppervlakte van ongeveer 1000 m² – wordt dit een artistiek hoogstandje van internationaal niveau.

Klank- en lichtspel

Omstreeks 20.00 uur vindt de apotheose van de evocatie plaats met een klank- en lichtspel bij het bloementapijt achter het Egmontkasteel. Graaf Van Horne – de musical Tijdens de evocatie zullen ook de artiesten van Graaf Van Horne – de Musical uit Weert optreden. De prachtige musical die in mei onder grote belangstelling twee keer werd opgevoerd aan de voet van de Sint Martinustoren.

Naast de Weerter artiesten is uiteraard de Ouverture Opus 84 Egmont van Ludwig van Beethoven te horen, uitgevoerd door de plaatselijke fanfares. Maar er is ook een vrije interpretatie door de Metal formatie “Drughada” rond frontman Franky De Smet van Damme (Channel Zero). Acapella lied « Timor et Tremor » van Orlandus Lassus, door het « Crescendo » koor ontbreekt zeker niet. Evenals het nummer « 1568 » gebracht door de Metal formatie IronBorn. Na het klank en lichtspel, inclusief onthoofding, keert de bus terug van Zottegem naar Weert waar ze na middernacht zullen arriveren.

Informatie over de dagtocht

Wanneer: zondag 16 september 2018.
Opstapplaatsen:
Touringcarbedrijf Kupers, Kelvinstraat 1 (Kampershoek) Weert om 12.00 uur.
Gemeentehuis Weert, Wilhelminasingel 101 Weert om 12.10 uur.

Kosten: € 20,- per persoon.
Aanmelding: door overmaking van het verschuldigde bedrag op Rabobank-nummer NL31RABO0176968334 ten name van stichting De Aldenborgh te Weert onder vermelding van voorletters en achternaam van de deelnemers en de opstapplaats. Bankbetaling = inschrijving! Je krijgt geen verder bericht. Uw betaling dient uiterlijk woensdag 12 september voldaan te zijn. Ze verwachten je aan de bus.

Meer informatie: www.dealdenborgh.nl