Archeologische landmark onthuld

(Foto’s) In het Weerter stadspark is zaterdag de archeologische vindplaats “Van Hornedynastie”, onderdeel van de Archeoroute Limburg, onthuld door gedeputeerde Hans Teunissen en wethouder Geert Gabriëls.

Archeologische vindplaatsen en verhalen liggen veelal verborgen en gesloten in de aarde onder onze voeten. De ArcheoRoute gaat de tot nu toe gesloten vindplaatsen ‘openen’. Met moderne technieken wordt het archeologisch verhaal verteld. De vindplaats wordt gemarkeerd met een 2,2 meter hoge stalen speer. Door deze combinatie wordt archeologie meer zichtbaar en beleefbaar voor iedereen.

Parelketting

In de gemeenten Beesel, Weert en Venray zijn de eerste speren geplaatst. Daarna volgen nog dit jaar Nederweert, Roerdalen en Roermond. Vanaf 2019 wordt het project in de rest van de provincie uitgerold. Het uiteindelijke resultaat is een parelketting van beleefbare archeologische vindplaatsen door heel Limburg. Hans Teunissen, gedeputeerde Archeologie: “Limburg is de rijkste archeologische provincie van Nederland. Om archeologie voor de inwoners en bezoekers van onze provincie meer zichtbaar en beleefbaar te maken, hebben we het initiatief genomen voor de ArcheoRoute. We willen dat archeologie onderdeel wordt van ons eigen verhaal en onze eigen omgeving. ”

Download de app

Bezoekers herkennen archeologische vindplaatsen aan een landmark in de vorm van een speer. Ter plaatse wordt via een app (via de App Store en Google Play te downloaden) op de smartphone het archeologische verhaal tot leven gebracht. De website www.archeoroutelimburg.nl informeert bezoekers over alle vindplaatsen en biedt aanvullende informatie en verwijzingen naar musea. Alle verhalen worden verteld in het Nederlands, Duits en Engels.