Maal- en Bakzondag op Sint Annamolen

Algemeen Uitgaan Weert Reageer 2 min. leestijd

De Sint Annamolen aan de Keenterstraat in Weert beschikt sinds een paar weken over een kweern. Een kweern is een kleine korenmolen die met de hand wordt rondgedraaid en die dus op spierkracht werkt. Hij bestaat uit een vaste steen (de ligger) waarop een ronde steen (de loper) ligt. De loper heeft een gat in het midden waarin het te malen graan wordt geschud waarna de kweern met een handvat wordt rondgedraaid om te malen. Er zijn al kweerns gevonden die teruggaan tot de ijzertijd.

Zondag 4 november wordt er op de Sint Annamolen van Keent in Weert met deze kweern gemalen. En het leuke is: dat mogen kinderen (misschien met wat hulp) óók zelf doen. Daarnaast zullen de molenaars, bij voldoende wind, ook demonstreren hoe er met de grote molenstenen die op de steenzolder liggen, gemalen wordt.

Bezoekers van de molen kunnen op deze maalzondag ook zelf met de kweern eens wat graan malen. Zo krijgt men een beter begrip van hoe de molenstenen hun werk doen. Vooral voor kinderen is het natuurlijk extra leuk om het zelf gemalen graan in een speciaal jute zakje mee naar huis te mogen nemen.

Zondag 4 oktober houdt de Sint Annamolen de laatste Molenzondagmiddag van het molenjaar 2018. Deze zondag staat het draaien en malen op de molen dus centraal. Verder zijn er rondleidingen in de molen, kinderen kunnen knutselen of kleuren en er worden (oude) molenfilms van de (Weerter) molens en oude foto’s van Weerter molens vertoond. En er kan geproefd worden van de overheerlijke molenkoek en van versgebakken pannenkoeken met eigen molenhoning of molenjam. Het meel voor de pannenkoeken, voor de molenkoeken en de honing en jam zijn ook in de molen te koop.

De molenzondagmiddag wordt zondag 4 november van 13 tot 17 uur op de Sint Annamolen aan de Keenterstraat 1 gehouden.

dav

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie