Samen Positief Gezond Weert

Het ‘Samen Positief Gezond Weert’ symposium afgelopen donderdag 8 november kan betiteld worden als ‘een groot succes’. Maar liefst 135 deelnemers, afkomstig uit verschillende sectoren (zorg, onderwijs, sport, gezondheid, bedrijfsleven) zijn geïnspireerd en gemotiveerd om samen aan de slag te gaan met positieve gezondheid in Weert.


Hoe gaat het met de gezondheid in Weert?
Na de opening van het symposium door wethouder Tessa Geelen was het de GGD die aan de hand van onderzoeksresultaten en cijfers een duidelijk beeld schetste van de huidige gezondheidssituatie van de Weerter inwoners. Vooral overgewicht onder jongeren en ouderen nemen toe. In een voorspeling van het RIVM wordt zelf gesproken over een situatie in 2040 waarin 62% van de Nederlandse volwassenen kampt met overgewicht. Een beeld dat ook voor Weert geldt. Daarnaast is er in Weert een sterke toename van volwassenen die te maken heeft met angststoornissen en dementie. Huisarts Jeroen Renzema nam het stokje van de GGD over en voorzag in een toelichting over zijn rol als huisarts als het gaat om zorg en begeleiding specifiek ouderen.


Platform Weert in Beweging

Het platform Weert In Beweging, initiatiefnemer voor het symposium, lichtte tijdens een vlotte presentatie toe waar zij als platform voor staan en gaan. Onder andere ambities voor een autoloze Singel op zondag en supermarktindelingen op basis van ‘levensmiddelen’ en ‘vulling’ werden enthousiast gepresenteerd. De diverse werkgroepen van Weert In Beweging zijn zeer actief om inwoners van Weert te stimuleren meer te bewegen.


Dr. Machteld Huber inspireert

Bijzondere spreker tijdens het symposium was Dr. Machteld Huber. Zij introduceerde in 2012 na een lang traject van wetenschappelijk onderzoek het concept ‘Positieve Gezondheid’ in Nederland. Tijdens haar presentatie nam ze de deelnemers mee in haar route om te komen tot het concept Positieve Gezondheid en deelde kritische kanttekeningen die zij tijdens deze onderzoeksperiode is tegengekomen binnen de zorg- en gezondheidssector.

Drie workshops en netwerkborrel

Na het plenaire deel werd het symposium vervolgd met de drie workshops: Positieve Gezondheid in de kindomgeving, Positieve Gezondheid in de organisatie/het bedrijfsleven en Gezond ouder worden. Alle drie druk bezochte workshops waar veel inspiratie is opgedaan door de deelnemers en waar nieuwe verbindingen tussen organisaties zijn gelegd. Met de ‘gezonde borrel’ als afsluiter is het symposium zeer geslaagd.

Organisatie symposium

Het ‘Weert Samen Positief Gezond’ symposium kwam tot stand door de samenwerking tussen Platform Weert in beweging, Gemeente Weert, Let’s Move, GGD Limburg Noord, Gezond Samen Leven Midden Limburg West.

Zie ook de website www.weertinbeweging.nl voor meer informatie en de presentaties van het symposium. Bedrijven, zorg- en welzijn instellingen, sportclubs, onderwijsinstellingen en andere organisaties die in willen haken kunnen mailen naar [email protected].