Programma symposium 500 jaar kapel en 75 jaar kerk Laar

Op zaterdag 6 en zondag 7 mei vindt het jubileumfeest plaats van 500 jaar kapel en 75 jaar kerk op Laar. Onderdeel van dit feest is het symposium dat op zaterdag 6 mei plaatsvindt. Het programma van dit symposium is inmiddels bekend en wordt gevuld door onderstaande sprekers.

Jan Brouns

Jan Brouns (72 jaar), oud-docent geschiedenis, Nederlands, opleidingsdocent Fontys Opl Tilburg en mede-auteur van o.a. het boek ‘Laar, van naober tot kerkdorp’ vertelt via een beeldpresentatie meer over:

  • De historie van de St. Sebastianus kapel, de beelden en betekenis voor Laar;
  • De oprichting van de parochie en de bouw van de parochiekerk St. Antonius en HH Hieronymus;
  • Het Mariakapelletje en de begraafplaats.

Gerard Heesterbeek

Gerard Heesterbeek, gardiaan van het klooster op de Biest, vertelt over de HH Hieronymus en de H. Antonius, de martelaren van Weert.

In 1566 trekt een storm van vernieling door de Nederlanden, die bekendstaat als de Beeldenstorm. Kerken en kloosters worden vernield en verwoest. De Spaanse koning Philips II stuurt de Hertog van Alva om het verzet en de opstand te onderdrukken. Op 5 juni 1568 worden de graven van Egmont en Van Horne in Brussel vermoord. De Watergeuzen o.l.v de Heer van Lumey besluiten wraak te nemen en geestelijken en religieuzen te doden. Dat overkomt op 9 juli 1572 19 priesters en religieuzen, die bekend zijn als de Martelaren van Gorcum. De Weertenaren Hieronymus en Antonius, patronen van de kerk op Laar, zijn met negen andere broeders de franciscanen onder hen. Over hen zullen zal Gerard Heesterbeek op zaterdag 6 mei vertellen.

Jan Lemmen

Jan Lemmen (81 jaar) zat in de eerste klas die in 1949 in de nieuwe Parochiekerk de eerste Heilige Communie heeft gedaan. In zijn verhaal neemt Jan je mee op zijn zesjarige tocht door de Aoj Laorschool. Hij gaat in op aspecten als:

  • Wie waren toen de meesters en juffen en wat kan hij er zich nog van herinneren;
  • Was het naar zijn herinnering een goede school;
  • Wat was de invloed van de kerk – met name de pastoor – op het onderwijs;
  • Wat werd er zoal voor de leerlingen georganiseerd (de zgn. buitenschoolse activiteiten);
  • Wat gingen zijn klasgenoten na hun lagere schooltijd doen (de zgn. uitstroom).

Praktische informatie

Het symposium start om 19.00 uur en vindt plaats bij Bee-j Bertje. De entree is gratis, maar een ondersteunende bijdrage is van harte welkom. Tijdens de pauze vindt er een optreden plaats van The Streetsingers.