Stichting wil geen sloop mouttoren

Om de mouttoren van de Wertha kun je niet heen. Het is een beeldbepalend element aan de Industriekade in Weert. Iedereen weet dat hier –vroeger– het bekende Werthabier gebrouwen werd. Nu de oude tennishal gesloopt is heeft de toren nog duidelijker zijn plaats gekregen. Een baken langs het kanaal aan de rand van de wijk Fatima. Maar staat die toren er volgend jaar nog?

Langs het kanaal begon de industrialisatie van Weert aan het begin van de vorige eeuw. Denk aan Frenckens lijmen, de basculefabriek van Vaessen maar ook de Werthabrouwerij. Weert werd primaire industriekern en Fatima de eerste industriewijk. Veel oude fabrieken zijn afgebroken. Juist daarom is de mouttoren voor Fatima en Weert waardevol erfgoed uit die industrieperiode. Moet deze toren nu ook wijken voor het sloopgeweld?

De Weerter architect Pierre Weegels bouwde de toren in het begin van de jaren veertig van de vorige eeuw. Weegels sloot met zijn ontwerp aan bij de landelijke architectuurstroming van de Nieuwe Zakelijkheid. De toren met zijn strak metselwerk leende er zich bij uitstek voor. Het is nu nog steeds een uniek monument uit die tijd voor Weert en omstreken. Kleine details maken het een echt Weegels-gebouw.

Een nieuw bestemmingsplan brengt fraaie woningbouw langs de oude Industriekade. De mouttoren dreigt daarbij onder de slopershamer te vallen. Toch niet weer een uniek bouwwerk van Weegels in Weert opofferen, vraagt de Stichting zich af.

Daarom roept de Stichting Vrienden van de Fatimawijk op tot onvoorwaardelijk behoud van de mouttoren.: “De bestaande Werthatoren –een baken langs het kanaal– moet ingepast worden in de plannen voor de woonomgeving Werthaboulevard. Er liggen mooie herbestemmingsideeën, er zijn particuliere initiatieven. Natuurlijk moet de mouttoren eerst opgeknapt worden en teruggebracht in de oude staat, compleet met de originele balkons. Dan wordt het daar pas echt mooi. Bordjes die herinneren aan wat ooit ergens stond zijn er al genoeg in Weert.”