Proeflokaal en biermuseum in Mouttoren krijgen gestalte

De afgelopen jaren is er hard gewerkt om de Mouttoren te behouden voor Weert. Links en rechts van het 25-meter hoge bouwwerk zijn appartementen gebouwd en in de toren zelf is een Bed & Breakfast gerealiseerd. Ook de begane grond en de eerste verdieping krijgen binnenkort hun definitieve bestemming. Daar wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan een proeflokaal en een biermuseum.

Interieur

Huub Raemaekers, voorzitter van de Stichting Wertha Mouttoren, en Rob Driessens, gastheer van de Wertha-Mouttoren, bekijken oude foto’s van Weerter horecagelegenheden. In het op de begane grond te openen proeflokaal, een bruine kroeg van zo’n veertig vierkante meter, is veel meubilair van deze zaken terug te vinden.

De meeste dingen komen uit de collectie van Raemaekers. Jarenlang verzamelde hij spullen die te maken hebben met de voormalige Wertha-brouwerij. Daarnaast vergaarde hij van alles wat met oude Weerter cafés te maken had.

“Het proeflokaal is ingericht met spullen die hebben gestaan in oude Wertha-cafés. De bar is van Dennenoord, de kast achter de bar komt van Café Van Tuel (café ‘Zjang van Tuel’, red.) op Boshoven en de tafels komen van Het Bruine Paard. Een en al geschiedenis wat hier te zien is”, zo vertelt Driessens.

Streekproducten

In het proeflokaal zullen veel verschillende soorten bieren verkrijgbaar zijn. Ze hebben één ding gemeen: het zijn allemaal bieren uit Limburg of omgeving. Natuurlijk staan de eigen bieren zoals ‘De Gaasfebriek’, ‘Mouttoeërebeer’ en ‘De Zwieëgel’ ook op de bierkaart. “.. En verder komen daar nog enkele nieuwe bieren bij .. Ook bij de borrelplankjes en andere hapjes zal de nadruk liggen op streekproducten”, zo belooft Driessens ons.

Museum

Voor de collectie van het museum is Harrie van de Bosch, de grootste Wertha-verzamelaar van Nederland, van onschatbare waarde. “Driekwart van alles wat er in het biermuseum te zien zal zijn is van hem afkomstig”, zo vertelt stichtingsvoorzitter Raemaekers. Driessens vult aan: “Daar komen glazen, viltjes, oude foto’s .. Er is heel veel te zien over de historie van de Wertha-brouwerij”.

In het museum zal ook een verkorte versie vertoond worden van de documentaire ‘Wertha Brouwerij Weert’, die Jo van Geneijgen op verzoek van de Stichting Wertha Mouttoren maakte. In deze film komen oud-medewerkers en oud-buurtbewoners van de brouwerij aan het woord.

Uitzicht

Wie het niet bij de begane grond en de eerste verdieping wil laten kan het nog hogerop zoeken in de Mouttoren. Vanuit het trappenhuis kun je straks in een van de vier silo’s kijken. En wie nog verder klimt wordt vanaf het dakterras getrakteerd op een wijds uitzicht over Weert en verre omgeving.

Opening

Wanneer de Wertha-Mouttoren precies haar deuren zal openen is nog niet bekend. Driessens verwacht dat dit een kwestie van weken is: ‘We hopen voor het einde van het jaar open te kunnen”. Wie op de hoogte wil blijven van alle ontwikkelingen kan terecht op de Facebook-pagina: www.facebook.com/Mouttoren.

Momenteel wordt er ook hard gewerkt aan de website. De eerste informatie over de onder andere het museum en het proeflokaal zijn er al te vinden. Verder is te lezen dat De Mouttoren nog op zoek is naar spullen voor het biermuseum.

In deze video nemen we een kijkje in het proeflokaal en het biermuseum. Gastheer Rob Driessens vertelt hoe de verschillende ruimtes eruit gaan zien: https://youtu.be/u2mk_GbWxag