(Foto’s) De Nederlandse versie van de Nashville-verklaring is door 30 van de 1600 dominee’s in Nederland getekend. Al is dat een kleine 2 procent, is de impact van de Nashivilleverklaring in Nederland groot. De omstreden Nashville verklaring raakt ook de Weerter gemeenschap.

Het lesbisch bestuur van de openminded stichting B Sassy, bestaande uit Annabel van Gerwen en Jurrella Kleinmoedig, ging samen met Iris Teeuwen en Marina van den Bercken twee lesbische vriendinnen op pad om de Protestantse Kerk in Weert te vragen naar hun mening over de Nashvilleverklaring. Met in de handen een regenboogvlag trokken ze in een stoet naar de Protestantse Kerk die zo’n 400 leden telt. Daar aangekomen stelden ze de vraag wat de Protestantse gemeenschap in de regio vindt van de Nashvilleverklaring waarbij beide leden hoofdschuddend en verbolgen reageerden op de inhoud van de verklaring.

De dames van B Sassy zijn in dialoog gegaan met 15 leden van van de kerk. Het was een open gesprek waarbij ze van B Sassy positief verrast werden met de open-houding van de leden met betrekking tot het onderwerp homosexualiteit. Een van de leden trouwt partners van hetzelfde geslacht bij de gemeente. En de dominee Jolien Leeffers staat ook open om partners van hetzelfde geslacht in de kerk te trouwen. ‘Je kan hier met z’n allen binnenkomen en als je wilt dan trouwt de dominee je ook!’, aldus één van de leden.

De leden van B Sassy waren geschokt over de Nashvilleverklaring. Maar het is wel belangrijk om te blijven relativeren. Want zoals ze vanmorgen zelf hebben kunnen ondervinden, is er binnen de kerkelijke gemeenschap ook een stroming die homosexueliteit en het homohuwelijk niet uitsluit. En wellicht wordt de regenboogvlag ook nog uitgehangen bij de kerk.

Nashvilleverklaring

De Nashvilleverklaring (Nashville Statement) is een document over het christelijk geloof, huwelijk en seksualiteit dat oorspronkelijk in 2017 in de Verenigde Staten is opgesteld. Met deze verklaring wilden de ondertekenaars, meest afkomstig uit orthodox en conservatief protestantse of evangelicale kringen, een eenduidig christelijk geluid laten horen rond thema’s als homoseksualiteit, genderneutraliteit en transgenderisme. De ondertekenaars spreken zich uit tegen lgbt-seksualiteit, het homohuwelijk, polygamie, polyamorie, overspel en onkuisheid. De verklaring wil hier normen en waarden ontleend aan de Bijbel ten aanzien van seksualiteit en het belang van huwelijkstrouw tegenover stellen. In januari 2019 werd een Nederlandstalige versie gepresenteerd.

12 REACTIES

 1. Dit is een beetje selectieve verontwaardiging.Gaan ze ook zo te keer tegen de moslimgemeenschap? Iedereen weet hoe die er over denken.
  Trouwens , ik ben geen haar beter. Ik heb er niks tegen, maar ik vind ook dat ze niet zouden mogen trouwen en kinderen adopteren oid.

 2. Sassyb kan dan wel als een stormram met vlaggenvertoon en op hoge poten ,uit de kast op de kast, een protestantse kerk bestormen en vervolgens afdruipen omdat er hier geen enkele reden is tot discussie is, ze zullen er toch aan moeten wennen dat niet iedereen openminded is naar het lgbt zijn.

 3. Gelovig zijn is te genezen…….homosexueel zijn niet…!!

  Verder is het weer nieuws van de waan van de dag……in het Journaal, Één Vandaag,
  DWDD, Nieuwsuur, Jinek..en ga zo maar door…..

  Morgen hoor je er niks meer van…..want dan is er weer een nieuwe waan van de dag…en zo gaat het elke dag…!

 4. Ik vind dat jij geen Gerrit mag heten, en niet mag trouwen en kinderen krijgen.
  Maar ik heb niks tegen jou hoor alleen die naam.

 5. Dan heb je er dus wèl wat tegen. En dat homoseksualiteit en de moslimgemeente niet goed samengaan is oud nieuws, maar zij hebben de Nashvilleverklaring niet getekend, dus daar gaat het hier niet over.

 6. Ik zal ze niet van een flatgebouw gooien zoals veel immans het liefste zouden doen.
  Maar ik vind het niet natuurlijk en belachelijk dat ze daarom dezelfde rechten hebben als een “normaal” huwelijk.
  En dat de zwaar katholieken het ook niet pruimen is ook oud nieuws.
  Wedden dat ze geen regenboogvlag op een moskee durven te hangen?

 7. Wat is er niet natuurlijk aan dan? Homoseksualiteit is aangeboren, daar is niets gemaakts aan. Het komt ook onder dieren voor.
  Nogmaals, dat er een probleem is in de moslimgemeenschap met homoseksualiteit is een bekend probleem maar daar hebben we het nu niet over (whataboutism). Je kunt niet blijven zeggen “ik ben oké omdat ik lang niet zo erg ben als de moslims.” Maakt niet uit. Je bent onderdeel van het probleem en je bent geen haar beter alleen omdat je ze niet dood wenst.

 8. Ieder persoon heeft de zelfde rechten.
  Voorbeeld!!
  Waarom zou ik een boete moeten betalen voor fout parkeren, terwijl uw auto foutgeparkeerd naast die van mij staat en u krijgt geen boete.
  Waarom mocht/mag u als man trouwen met een persoon van het andere geslacht
  en een andere man niet trouwen met iemand van het zelfde geslacht? Of twee vrouwen met elkaar trouwen.
  Mijn moeder leerde mij dat er in de wereld maar twee soorten mensen zijn, of het nou man, vrouw, bruin, geel, rood, wit, arm, rijk of wat er dan ook anders aan was, ze kende maar twee soorten mensen;
  mensen die zich GEdragen en
  mensen die zich MISdragen.
  Als “er nog geen goeiemorgen vanaf kon”, dan kwam deze persoon al in de laatste categorie.

 9. Als jouw moeder de lat al zo hoog legde door iemand die geen goedemorgen zei als fout te bestempelen , dan zullen er zeker niet veel mensen zijn die ze mocht.
  Daarom post jij hier altijd van die rare reacties 🙂

 10. Integendeel Gerrit.
  En meningen verschillen nu eenmaal, dat wil niet zeggen dat men iemand anders dan moet gaan kleineren zoals soms ook hier dan gebeurt (dan kom je bij mijn moeder en mij sowieso op de laatste lijst). Vaak wordt bij een ‘nog geen hallo of goeiemorgen’ alleen het achterdocht bij een mens aangewakkerd. Vaak is een ‘ik was zo druk met mijn gedachte dat ik jou niet gezien had’ al voldoende om het achterdocht te laten verdwijnen.

Comments are closed.