(Foto’s) De Nederlandse versie van de Nashville-verklaring is door 30 van de 1600 dominee’s in Nederland getekend. Al is dat een kleine 2 procent, is de impact van de Nashivilleverklaring in Nederland groot. De omstreden Nashville verklaring raakt ook de Weerter gemeenschap.

Het lesbisch bestuur van de openminded stichting B Sassy, bestaande uit Annabel van Gerwen en Jurrella Kleinmoedig, ging samen met Iris Teeuwen en Marina van den Bercken twee lesbische vriendinnen op pad om de Protestantse Kerk in Weert te vragen naar hun mening over de Nashvilleverklaring. Met in de handen een regenboogvlag trokken ze in een stoet naar de Protestantse Kerk die zo’n 400 leden telt. Daar aangekomen stelden ze de vraag wat de Protestantse gemeenschap in de regio vindt van de Nashvilleverklaring waarbij beide leden hoofdschuddend en verbolgen reageerden op de inhoud van de verklaring.

De dames van B Sassy zijn in dialoog gegaan met 15 leden van van de kerk. Het was een open gesprek waarbij ze van B Sassy positief verrast werden met de open-houding van de leden met betrekking tot het onderwerp homosexualiteit. Een van de leden trouwt partners van hetzelfde geslacht bij de gemeente. En de dominee Jolien Leeffers staat ook open om partners van hetzelfde geslacht in de kerk te trouwen. ‘Je kan hier met z’n allen binnenkomen en als je wilt dan trouwt de dominee je ook!’, aldus één van de leden.

De leden van B Sassy waren geschokt over de Nashvilleverklaring. Maar het is wel belangrijk om te blijven relativeren. Want zoals ze vanmorgen zelf hebben kunnen ondervinden, is er binnen de kerkelijke gemeenschap ook een stroming die homosexueliteit en het homohuwelijk niet uitsluit. En wellicht wordt de regenboogvlag ook nog uitgehangen bij de kerk.

Nashvilleverklaring

De Nashvilleverklaring (Nashville Statement) is een document over het christelijk geloof, huwelijk en seksualiteit dat oorspronkelijk in 2017 in de Verenigde Staten is opgesteld. Met deze verklaring wilden de ondertekenaars, meest afkomstig uit orthodox en conservatief protestantse of evangelicale kringen, een eenduidig christelijk geluid laten horen rond thema’s als homoseksualiteit, genderneutraliteit en transgenderisme. De ondertekenaars spreken zich uit tegen lgbt-seksualiteit, het homohuwelijk, polygamie, polyamorie, overspel en onkuisheid. De verklaring wil hier normen en waarden ontleend aan de Bijbel ten aanzien van seksualiteit en het belang van huwelijkstrouw tegenover stellen. In januari 2019 werd een Nederlandstalige versie gepresenteerd.