Gemeente Weert en Participatiegroep Hart van Moesel gaan samen op zoek naar een nieuwe oplossing voor maatschappelijke accommodaties in Weert-Zuid. Dat is de afspraak die beide partijen hebben gemaakt na afronding van een onderzoek naar het behoud van het Microhalcomplex in Moesel. Voor de zomer 2019 komt er een nieuw voorstel. De gemeente neemt hiervoor het initiatief.

Onderzoek

De Participatiegroep Hart van Moesel (burgerinitiatief) heeft onderzocht of het Microhalcomplex als multifunctionele accommodatie voor Weert-Zuid behouden kan blijven. Voor dit onderzoek heeft de participatiegroep samen met de gemeente Weert uitgangspunten vastgesteld. Deze hebben onder andere te maken met een haalbare exploitatie in combinatie met een sluiting van het buurthuis Moesel.

Nu het onderzoek klaar is, blijkt dat behoud van het Microhalcomplex binnen deze uitgangspunten niet haalbaar is. Het college van B&W neemt binnen enkele weken een besluit over de toekomst van het Microhalcomplex waarin de sportzaal Moesel (Microhal), welzijnsruimte De Stegel en café De Microbar gehuisvest zijn.

Huisvesting gebruikers

Het streven is om scholen en verenigingen die gebruikmaken van de sportzaal Moesel al na de carnavalsvakantie, in maart van dit jaar, te laten starten op hun nieuwe locatie(s). De gemeenteraad besloot namelijk al in 2014 dat de sportzaal Moesel zou sluiten als de nieuwe gymzalen bij het Regionaal Kennis- en Expertisecentrum (RKEC) aan de Beatrixlaan klaar zouden zijn. Dit is nu het geval.

Gebruikers van De Stegel moeten vanaf 1 augustus 2019 mogelijk op zoek naar een andere accommodatie. De gemeente zal deze gebruikers, desgewenst, ondersteunen bij hun zoektocht naar een andere accommodatie. Het buurthuis Moesel blijft voorlopig open. Gebruikers die daar gehuisvest zijn, kunnen in ieder geval voor de korte termijn blijven en komen niet op straat te staan.

Informatieavond 30 januari

De Participatiegroep Hart van Moesel organiseert woensdag 30 januari om 19.30 uur in De Stegel een informatieavond voor alle belangstellenden uit Weert-Zuid. Hierin worden de laatste ontwikkelingen toegelicht en wordt besproken hoe de wijk betrokken kan zijn bij het vervolgtraject onder regie van de gemeente.

12 REACTIES

 1. Wat ik begrijp van bezoekers en vrijwilligers van “De Roos” is die verplaatsing niet iets waar men blij mee is, M29 gesloten en nu “De Stegel” ook weg. En dat terwijl overal wordt geroepen dat er meer eenzaamheid bij de ouderen wordt geconstateerd. Sociaal beleid zou daar dan op in moeten springen.

 2. Dat klopt. Sociaal beleid kan ook zijn besluiten dat een accommodatie zó duur is om te renoveren dat zoeken naar een alternatief beter is. dan blijft er èn meer geld over voor een alternatief èn gebruikers zitten niet in een gebouw dat eigenlijk niet meer bij de tijd te brengen is.

  Dat zijn nooit besluiten die onverdeeld positief ontvangen worden.

  Over de verplaatsing van de Roos was inderdaad ook niet iedereen blij maar feit is wel dat er een alternatief is. Door verplaatsing van de Roos en het RICK er broodnodige betaalbare woonruimte in de binnenstad bij gaat komen.

  Opknappen van het Microhalcomplex is duur. Het is erg jammer dat het de initiatiefnemers niet is gelukt het rond te krijgen. Daarom is het goed dat de gemeente en de initiatiefnemers nu samen gaan zoeken naar een alternatief. Ik denk dat er van alles mogelijk is. De sportactiviteiten kunnen terecht in een splinternieuwe zaal letterlijk aan het eind van de straat. Buurtcentrum Moesel, ook in dezelfde straat blijft open, ik naam aan tot er voor zowel de Stegel als het buurtcentrum een alternatief is. de Oranjetref en Keenterhart is trouwens ook niet veel verderop

  Blijft over de ondernemer van de Microbar. Die verdient zo snel mogelijk duidelijkheid,

 3. Wat is er nog meer gesloten dan? De Roos is verplaatst naar de overkant van de Beekstraat en M29 is gesloten. Voor de rest is er in de laatste jaren niks verdwenen en zijn er in iedere wijk of dorp nog accommodaties…

 4. Beste Jeroen,
  Ik kom regelmatig bij de microbar. Een tip voor jou….. ga er eens op een avond naar toe dan kun je zien wat het “hart van moesel “ betekent.

 5. Ik woon in Weert-zuid en ben zeker bekend met de Microbar.

  Wat ik juist probeer te zeggen is dat er zo snel mogelijk duidelijkheid moet komen zodat de Microbar niet in de problemen komt. Blijven op de huidige locatie en in het huidige pand, nieuwbouw in de buurt bijvoorbeeld op dezelfde plek of hetzelfde perceel, verplaatsing naar een ander pand in de buurt…

  Hoe dan ook, zo snel mogelijk een besluit en alles zo soepel mogelijk laten verlopen. Een hard werkende horeca ondernemer in de problemen brengen is wel het laatste wat er wat mij betreft zou moeten gebeuren…

 6. Hier kan ik me dus boos om maken. De Microbar, de Stegel en het buurthuis zijn belangrijk voor veel sociale lagen op Weert-zuid. Maarja, behouden is niet “hip” voor de gemeente. Er moet gebouwd worden, bouwen bouwen bouwen! Want daar kan de handtekening onder komen te staan van een wethouder. En dat is logisch, de poort van limburg heeft weert veel gebracht.Een pand waar wel behoefte aan is, daar moet de sloopkogel doorheen.

 7. Duidelijk. Ik kijk uit naar een toelichting van B&W aan de gemeenteraad over het verloop van dit hele gebeuren. Uiteraard is dat de plek om vragen te stellen en het debat aan te gaan.

 8. Correctie op info Jeroen Goubet. Alleen de vrijetijds avondsport kan straks naar de sportzaal bij het KEC. Niet de gymlessen overdag, daar is geen plaats voor. De basisscholen gaan voor de gym o.a. naar Stramproy (Graswinkel doet dat al) en BredeSchoolMoesel gaat na carnaval ook per bus naar sportzalen buiten de wijk. Activiteiten als repetities, uitvoeringen,bonte avonden en carnaval uit de wijk verplaatsen naar Fatima is slecht voor de dynamiek en leefbaarheid in de wijken. Voor mensen die niet meer te voet, rollator of rolstoel kunnen gaan en van anderen afhankelijk worden, wordt dat een drempel nog mee te doen. En tot slot Keenterhart is te klein voor aantal eerder genoemde grote activiteiten. Carnaval, muziek, voorstellingen, exposties en beurzen weghalen uit het eigen stadsdeel kan niet de bedoeling zijn. Dat zal Jeroen toch ook aan het hart gaan.

Comments are closed.