Voortgang huisvesting arbeidsmigranten

2 reacties

De gemeenteraad heeft in december 2018 een geactualiseerd beleid voor de huisvesting van arbeidsmigranten vastgesteld. Onderdeel van dit beleid is om maximaal 3 initiatieven van in totaal 1000 personen in Weert toe te staan. Inmiddels hebben zich meerdere initiatiefnemers voor grootschalige huisvesting gemeld. Bij de eerste drie wordt nu de haalbaarheid van hun initiatief door de gemeente beoordeeld.

Achtergrond

In 2008 heeft de gemeente beleid vastgesteld over de huisvesting van arbeidsmigranten. Dit beleid is in december 2018 geactualiseerd. Steeds meer arbeidsmigranten zijn nodig om onze economie draaiende te houden. Er komen daarom meer arbeidsmigranten naar Nederland, en ook naar Weert.

Het beleid moet er voor zorgen dat de leefomstandigheden voor de buitenlandse werknemers van een algemeen aanvaard niveau zijn. Dat wil zeggen dat ze hier moeten kunnen wonen conform de wettelijke normen en een gewaarborgde veiligheid. De gekozen huisvesting moet niet ten koste gaan van de ruimtelijke kwaliteit in de omgeving of afbreuk doen aan het woongenot in de bestaande leefomgeving.

Het doel is met actueel beleid in te spelen op de huisvestingsbehoefte van zogenaamde short-stay arbeidsmigranten. Dit zijn arbeidsmigranten die niet de intentie hebben om voor langere tijd te blijven. Zij hebben behoefte aan tijdelijke huisvesting en kunnen daardoor niet terugvallen op de reguliere woningmarkt. Er worden maximaal drie initiatieven (waaronder bij de milieustraat en Peelterbaan) van in totaal 1000 personen (max. 400 per locatie en max. 1 initiatief per bedrijventerrein) toegestaan.

Initiatiefnemers

Wethouder Wendy van Eijk: “Inmiddels hebben zich bij de gemeente Weert een aantal initiatiefnemers gemeld. Hun initiatieven worden behandeld op volgorde van binnenkomst en getoetst of ze aan de voorwaarden voor (grootschalige) huisvesting voldoen. De eerste drie initiatieven worden behandeld. De overige aanmeldingen worden, op volgorde van binnenkomst, op de reservelijst geplaatst en behandeld.”

Communicatie

Het college hecht er belang aan dat de initiatiefnemer allereerst het contact zoekt met omwonenden en belanghebbenden. Dit gebeurt zodra er meer duidelijkheid is over de haalbaarheid van het initiatief.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
2 reacties