In recreatiegebied de IJzeren Man is de beheerder van het bosgebied, Bosgroep Zuid Nederland, begonnen met groot onderhoud. Er zijn inmiddels al veel bomen gekapt en dat blijft niet onopgemerkt. Er is inmiddels een petitie gestart om de kap van gezonde bomen te ‘kappen’.

Eind januari werd het groot onderhoud aangekondigd. Volgens de Bosgroep Zuid Nederland en de gemeente Weert ligt ligt op het veilig maken van het bos- en natuurgebied. Bij het opruimen van de stormschade zijn in 2018 alleen de hoogst noodzakelijke opruimwerkzaamheden uitgevoerd. Tijdens een inspectie is gebleken dat meer bomen een gevaar vormen voor de recreanten in het bosgebied. De schade zit vaak in de boomwortels of in de buitenste laag van de boom.

Honderden mensen ondertekenen petitie

Maar een aantal Weertenaren is behoorlijk geschrokken van de kaalslag die het bosgebied ondergaat. Volgens hen worden ook gezonde bomen gekapt. Ze zijn daarom in actie gekomen en sinds vrijdag is men bezig men een spontane inzamelingsactie van handtekeningen begonnen op het parkeerterrein van de IJzeren Man. Volgens de initiatiefnemers steunt meer dan 95% van de recreanten de actie en zetten met honderden hun handtekening onder de petitie die aanstaande maandag zal worden aangeboden aan de Gemeente Weert. Inmiddels zijn er al 500 handtekeningen opgehaald.

Eisen

De initiatiefnemers eisen dat de gemeente per direct de Bosgroep de opdracht geeft om te stoppen met de kap van gezonde bomen. Er is volgens hen een groot deel van het bos gekapt en onherstelbare schade aangericht. “een kaalslag”, “dit is mijn bos niet meer” en “het is verschrikkelijk zoals het eruit ziet” zijn enkele voorbeelden van de afkeur die wordt geuit. Volgens deskundigen is de kaalslag zo groot dat bij de eerste de beste storm het bos de klap niet meer zal kunnen opvangen en dat er onnodig veel bomen zullen omwaaien. En dan is er helemaal niets meer over van het mooie bos.

Vrees

Daar komt bij dat in het natuurgebied de IJzeren Man ook beschermde diersoorten leven, zoals de bever. De vraag volgens de initiatiefnemers is of de gemeente en de Boshroep wel rekening houden met hun leefgebied tijdens deze bomenkap. De vrees bestaat dat deze dieren nu ernstig bedreigd worden in hun voortbestaan.

10 REACTIES

 1. Zolang wij, met de kids er rondtoeven en dus dit stuk bos openbaar is en daarvoor wordt onderhouden, ben ik er zeker voor!! dat deze bomen gekapt worden.
  Het kan levensgevaarlijke situaties geven!!
  En ik vertrouw er volledig op dat de groep die deze bomen uitzoekt voor te kappen, dat op een goede manier afweegt.

  De natuur zijn gang laten gaan… ten eerste geloof ik niet dat wij nog van natuur kunnen spreken, want alles is aangelegd. Maar goed om daarop in te gaan wikuso, dan zou je voor de veiligheid de hele ijzeren man moeten afsluiten.

  Ik ben bang dat de beste stuurlui aan wal stonden met de handtekeningen aktie, samen met de mensen die hiervoor tekenden.

  Ik hoop dat alle bomen gekapt worden die een gevaar kunnen opleveren.
  Dat zie ik liever, dan mijn kleine van 3 eronder terecht komt……

 2. Achterste ven en kleine ijzerman vijver hopeloos !
  Geen onderhoud , dode zwaan al jaren in het water, vogel spot huisje diep triest , houten plankjes loop pad verrot levensgevaarlijk !
  2 vijvers waar leden van St Petrus al jaren geld voor betalen voor te mogen vissen. Alleen kan er niemand komen! Die meeste bomen die nu worden gekapt komt geen mens !
  Bomen en gemeente Weert gaat al 2jaar fout !

 3. In de bossen rond de Geuzendijk (Budelerbergen / militair oefenterrein), de Tungeler wel, Laurabossen enz. lopen ook genoeg mensen, maar in de IJzeren Man moet alles wijken voor “het publiek”, ofwel mensen die op brede paden willen lopen en daar dan ook nog allerlei toestellen willen zien die helemaal niets met een bos te maken hebben. Oh, en er moeten natuurlijk ook niet te veel bomen in het bos staan en er mag zeker geen afgewaaide tak liggen. Het begint meer op de aangelegde achtertuin van het gemeentehuis te lijken.

 4. Goed geregeld dan toch. Dan gaat al die “echte” natuurliefhebbers naar al die anderen bossen die jij opnoemt en blijft de IJzeren man een publieks bos met bijbehorend onderhoud.

 5. In de kleine ijzerenman mag niet gevist worden en het achterste ven is een oude kweekvijver waar maar een paar maanden/jaar gevist mag worden, als hier al vis opzit. Het bedrag dat st petrus betaalt is voor pacht is niet zoveel. Bovendien Peanuts voor een vereniging met € 200.000 op de bankrekening. Afgezien van dit alles is het prima dat bomenkap in een wandelbos wordt toegepast voor deveiligheid te waarborgen.

 6. Onder het mom van onderhoud wordt er vaak graag goed hout voor de verkoop geoogst. Dubbel vangen voor de Bosgroep.

 7. Op zich, ook los van het veiligheidsargument, een prima zaak om dergelijke bossen uit te dunnen voor wat meer variatie. Een paar flinke stukken heide her en der zou ook niet verkeerd zijn. 100 jaar geleden werd weert omgeven door een ring van heidegebieden en daar is weinig meer van over. Ik hoop wel dat er ook budget is voor de komende jaren om de Amerikaanse vogelkers te kunnen bestrijden. Op andere plaatsen waar dennenbossen flink uitgedund zijn is enkele jaren later niet meer doorheen te komen.

 8. Op het Achterste Ven zit meer vis dan op het Geurts Ven , er zwemt zelfs een Snoek van 1.19 meter en is al paar x gevangen.

Comments are closed.