De coöperatieve vereniging WeertEnergie heeft vandaag haar 200ste lid mogen verwelkomen en de coöperatie groeit nog steeds.

Volgens voorzitter Peter Gloudi ligt dit voornamelijk aan de actie die dit burgerinitiatief nu houdt om zoveel mogelijk inwoners van Weert mee te laten profiteren van de energie die in Weert wordt opgewekt. “We houden nu een aantal informatieavonden waarin we la-ten zien dat samen investeren in zonneparken of windparken loont. Ieder lid kan tot 5% uitkering krijgen op het geld dat ze investeert in de realisatie van die parken”. De informatieavonden die nu nog gehouden worden zijn op 26 maart in De Spil Molenakker, 29 maart in buurthuis Moesel en op 3 april in Theater de Huiskamer, telkens om 19.30 uur.

1,5 miljoen euro

Om zowel het zonnepark in Altweerterheide (2019) als 3 windturbines langs de A2 (2020) te realiseren moeten de leden van WeertEnergie zo’n anderhalf miljoen euro eigen vermogen inleggen. “Dat lijkt veel en is het ook wel, maar als je bedenkt dat je dan mede-eigenaar van die energiecentrales bent en jaarlijks tot 4 of 5 % opbrengsten hebt (afhankelijk van de inleg), dan zie je dat het alleszins meevalt. Je spaargeld bij een bank levert veel minder op. En na 5 jaar kun je je inleg terugkrijgen,” aldus Peter Gloudi.

Voor het coöperatieve zonnepark in Altweerterheide is al voldoende geld beschikbaar om verder te gaan. Naar verwachting zal dit park dan ook eind mei helemaal gereed zijn en stroom leveren voor zo’n 400 gezinnen in Weert. “En we leveren die energie ook rechtstreeks via onze eigen energieleverancier Samen Om/WeertEnergie (www.samenom.nl),” zegt Gloudi.

Coöperatief ontwikkelen in eigen regio

De coöperatie WeertEnergie wil niet alleen eigen groene energie in de gemeente opwekken en leveren, maar ook een behoorlijke bijdrage leveren aan de economie. “Als we samen investeren, blijft het geld in de regio. En als we dat samen realiseren, kunnen we ook de voorkeur geven aan regionale bedrijven en de kennis en ervaring met anderen delen. Dat is ook de taak van een burgercoöperatie,” erkent Gloudi. Kijk voor meer informatie op www.weertenergie.nl.

23 REACTIES

 1. 1,5 miljoen….. de rest is ons belastinggeld in vorm van subsidie.
  Wat is duurzaam aan zonnepanelen. Als ze op zijn is het gevaarlijk milieu afval, vergelijkbaar als kernafval. Milieubelastend.
  Windenergie in een windluw gebied…. horizonvervuilend en geluidsvervuilend.
  Niet doen.

 2. Altijd sceptisch bij dit soort dingen. Is vaak een piramidespel. Zij die later instappen betalen de winst van de eersten. Daarna sterft het.

 3. Afgedankte zonnepanelen vergelijkbaar met kernafval? U heeft toch echt een lesje natuurkunde gemist. Kernafval is radioactief, materialen waar zonnepanelen uit gemaakt worden niet en zijn gemakkelijk herbruikbaar. In nieuwe zonnepanelen bijvoorbeeld die per nieuwe generatie efficiënter worden.

  Waar leest u iets over subsidies? Dit is een corporatie (lees een zelfstandig initiatief van gewone Weertenaren die hun zuurverdiende centjes beter willen laten renderen dan op een bankrekening) om het voor iedereen aantrekkelijk te maken duurzamer te worden. Door paneeltjes op je dak te leggen, ze te huren, in windmolens te investeren, of door spaarcentjes in de coöporatie te stoppen kun je geld verdienen. Noem het ondernemerschap.

  Want of u er nu in geloofd dat de mens verantwoordelijk is voor klimaatverandering of niet, van steenkool, olie en gas af gaan is gewoon een slim idee. Minder afhankelijk van het buitenland, zoeken naar oneindige energiebronnen, schonere lucht en het ontwikkelen van nieuwe technologieën. Coöperaties gaan daar, juist omdat ze van onderop komen, denk ik een grote rol in spelen. F*ck de overheid. U mag best aan de zijlijn blijven staan en roepen dat het onzin is. De karavaan met slimme mensen trekt verder…

 4. Jij ook niet, Weert energie hangt van belofte`s aan elkaar. het park Altweerderheide gaat de eerste 15 jaar verlies geven. Beloven van een rendement van 4 tot 5 %, blijft beloven. Daar hebben we al zoveel voorbeelden van. Als een ieder 5% rendement gaat krijgen dan moeten die 3 molentjes wel erg veel op gaan wekken. Binnen 2 jaar gaat de salderingsregeling en de postcoderoos regeling op de schop wat daar uit voortkomt zal een aanslag op de te verwachten rendementen zijn. Verder heeft het bestuur Weert energie nog geen salaris dat gaat ook nog gebeuren. Grondhuur, accuhuur, investering installatie. 200 mensen geloven al in de koe met de gouden horens en betalen nu al €20 per jaar om lid te mogen worden van dit clubje. Het laatste wat ik er nog over wil zeggen is, zonde van deze vruchtbare landbouwgrond terwijl industrieel Weert bijna alleen lege daken kent ruim 90% dakoppervlak is leeg.

 5. Met dat laatste ben ik het volledig eens. Met de rest niet. Het zonnepark in Altweerterheide ligt overigens op daken van stallen.

 6. Met dat laatste ben ik het volledig eens. Met de rest niet. Het zonnepark in Altweerterheide ligt overigens op daken van stallen.

 7. Met jouw eerste alinea helemaal eens.
  Maar natuurlijk krijgt Weert energie ook subsidie en windmolens in wind luwe gebieden krijgen meer subsidie. Ogen openen Jeroen. Subsidie duurzame energie in dit land is zo krom als een banaan.

 8. Goed initiatief, ik ben er alleen geen voorstander van om landbouwgrond vol te leggen met zonnepanelen, het is op langere termijn nog maar de vraag of dit geen nadelige gevolgen heeft voor de kwaliteit van de landbouwgrond.

 9. Als het dak van uw stal op het zuiden is georiënteerd, leg ze zelf er zijn tal van mogelijkheden voor leningen met een laag rentetarief om te vergroenen.
  Aflossen van die lening kunt u met de opbrengsten. Het levert u veel meer op dan investeren in Weert energie.

 10. Ben ik ook niet direct voorstander van. Ruimte is al zo schaars in ons land. Er is veel industrie en er zijn veel veestallen in de gemeente Weert, grote dak oppervlaktes. Desnoods met pandeigenaren constructies verzinnen met huur of pacht om die vol te leggen. De gemeente faciliteert daar al bij, kijk maar naar de Van Horne Hoeve. Dat zijn mooie initiatieven.

 11. Dat klopt nu nog wel en deze liggen bijna geheel op het Westen gericht, komen pas in productie na 12.00uur wintertijd en 13.00 uur zomertijd gaan dus nooit of te nimmer in tien jaar terugverdiend worden, nooit. De rest van de te leggen panelen komen op landbouwgrond gefaciliteerd door de gemeente Weert deze verhuurt die gronden

 12. Jammer voor jou dat je na veel onzin van jezelf, je ook nog dwingend aangesproken voelt.
  Verdiep je dan ook beste man als raadslid voordat je allemaal onzin typt.

 13. Tuurlijk, compleet onderbouwd van repliek bediend worden, geen inhoudelijk weerwoord als alleen ik wens zo niet aangesproken te worden.
  Totaal niet verdiept of kennis over de materie. Maar wel anderen voorzien van commentaar.
  Dat is dan een raadslid.

 14. Wat velen niet weten is dat je hier in t Weertse ook niets aan windmolens hebt. Bij windkracht 5 produceeert een molen pakweg 3MW. Bij windkracht 4 is dat nog maar 0,4 MW. En bij windkracht 3 is t helemaal niets meer. Over een jaar gemiddeld komen we hier niet eens aan windkracht 4.

 15. Mooi dat we het ieder geval deels eens zijn. Maar ik houd er niet zo van om aangesproken wordt in termen als ‘ogen openen’. Dwingend. Doe ik ook niet bij andere mensen. Meningen opleggen is naar…

 16. https://samenom.nl/voorwaarden-documenten/Tarieven.pdf
  Deze tarieven ruim 70% hoger dan de gemiddelde huidige kale stroom prijs is de reden om niet in zee te gaan met OM.
  Weert energie is van een groepje investeerders en de Bank deze denken een lucratieve methode gevonden te hebben om hun gelden te laten renderen, het lukt echter in de afgelopen periode niet om voldoende mensen aan te trekken om hun geld aan deze coop toe te vertrouwen, ondanks alle positieve reclame in artikelen op deze site de bank eist een bepaalde hoeveelheid particulier investeerders voordat men overgaat tot het verstrekken van de vereiste lening van tonnen.
  De molens even buiten beschouwing gelaten gaat door de grote aanwas van zonnepanelen in NL de kale stroomprijs van zonneparken fors dalen in piekmomenten van opwekking wanneer deze parken dus het meeste stroom opwekken is de opbrengst dus het laagst. Leg zelf je panelen dan heb je daar geen last van en rendeert je geld zeker en harder dan bij deze coop.

 17. Dat willen ze niet weten, er wordt immers een rendement belooft van 5%. Maar molens in wind luwe gebieden krijgen meer subsidie.

 18. Boven op de poort van limburg en kampershoek 2.0. Mocht de grond verkocht worden dan kunnen de panelen op het pand.
  Of lekker vol plaatsen met Heijmans one woningen.
  Dan kunnen erbij de wbm starters woningen gebouwd worden voor Nederlanders met een vaste baan

Comments are closed.