Fietsexcursie bloeiend krokuslint

Algemeen Uitgaan Weert Reageer 3 min. leestijd

De Dodendraad leeft: een lint van bloeiende krokussen markeert sinds een week het traject van de Duitse Dodendraad uit WOI. In oktober verleden jaar werden tussen Cadzand aan de Noordzee en Vaals door Belgische en Nederlandse kinderen een lint van meer dan 200.000 krokussen geplant. Komende zaterdag 16 maart vindt er vanuit Altweerterheide een fietstocht plaats naar enkele met krokussen aangeplante delen van die Dodendraad tussen Bocholt-Weert en Stramproy.

Vorig jaar was het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. De Duitsers hadden België in 1914 bezet, terwijl Nederland neutraal bleef. Om een einde te maken aan de vlucht van oorlogsvrijwilligers, spionage en de smokkel van allerlei goederen hier in de grensstreek trokken de Duitsers in 1916 een grensversperring waar 2000 volt op stond. In twee jaar tijd kwamen er tussen naar schatting tussen de 1000 tot 1300 mensen. In Tussen Bocholt en Kinrooi vielen in twee jaar tijd maar liefst 36 doden: vluchtelingen, smokkelaars en militairen van diverse nationaliteiten, maar ook lokale bewoners die totaal onbekend waren met elektriciteit.

Levend houden

Met de aanplant van het krokuslint en de opzet van een langeafstandsfietsroute tussen de Noordzee en Aken proberen lokale partijen met grensgemeenten en de stichting Verhalis de herinneringen aan de Dodendraad levend houden. In Stramproy werden bij de grensovergang bij Hense Koeëb krokussen aangeplant. De scholen van Molenakker uit Weert en Bocholt- Lozen plantten een lint van krokussen aan op de Kempenstraat in Lozen, Bocholt. Deze straat aan de Zuid-Willemsvaart werd hier speciaal voor de Dodendraad door de Duitsers aangelegd. Een net door het kanaal moest voorkomen dat mensen via het kanaal zwemmend België probeerden te ontvluchten.

Graf Bolle Jan

De fietstocht wordt gestart bij de kerk van Altweerterheide. Hier ligt de Weerter ontginningspionier Bolle Jan begraven. In 1916, vlak voor kerst was hij persoonlijk betrokken bij de nog altijd niet helemaal opgehelderde geschiedenis van een geruchtmakende schapensmokkel. Met medewerking van de Duitsers liet hij 850 schapen in het moeras van het Wijffelterbroek verdwijnen. Naast dit en andere oorlogs- en smokkelverhalen wordt ook ingegaan op andere grensrelicten zoals de Weertbeek, smokkelcafés, de Bocholtergraven, de drooglegging van de moerassen hier in de streek. Ook de pilotenlijn vanaf De Grave en andere passages komen tijdens deze ‘grensgevallentocht’ aan de orde.

De fietstocht start om 13.30 bij de kerk van Altweerterheide, waarna via de Laurabossen koers gezet wordt naar de grens met Lozen. Delen van het traject zijn onverhard. Of het hele traject (35 km) wordt afgelegd is afhankelijk van de belangstelling van deelnemers. Bij het Vosseven kunnen deelnemers besluiten om terug te keren nar het startpunt. Deelname is gratis.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie