Meesterproef Technasium

Foto: Leerlingen doen meesterproef voor Technasium

Op vrijdag 22 maart 2019 staat voor zes leerlingen van Het College de Meesterproef op het programma. De Meesterproefdag is het schoolexamen van het vak ‘Onderzoeken & Ontwerpen’ en vormt de eindfase van het laatste project voor de examenleerlingen van het Technasium. De vaardigheden die door de loop van de middelbare school zijn aangeleerd worden hierbij ingezet. In woord en beeld geven de leerlingen een presentatie aan zowel de opdrachtgever(s) als aan het publiek.

Opdracht

Voor de Meesterproef zochten de leerlingen naar een geschikte opdracht en naar een opdrachtgever met een bèta-technisch probleem. Na het formuleren van de opdracht, hebben zij een bepaalde tijd gekregen om onderzoek te verrichten, waarbij ze door proefondervindelijk onderzoek de benodigde resultaten probeerden te behalen. Op vrijdag 22 maart mogen de leerlingen, na driekwart jaar, eindelijk het eindresultaat presenteren. Het zijn bijzonder uiteenlopende projecten geworden.

Internationaal karakter

Ook dit jaar werd de O&O-Meesterproef gecombineerd met het buitenlands profielwerkstuk. De examenkandidaat Huib Baetsen heeft in november 2018 een deel van zijn onderzoek uitgevoerd in Zweden. Hier heeft hij voor zijn project onderzocht hoe ijshockeytoernooien in Zweden georganiseerd worden en of hiervan elementen overgenomen kunnen worden om vervolgens toe te passen bij het ontwikkelen van toernooischema’s.

Deelnemers

Een overzicht van de deelnemers en de titel van hun Meesterproef:
• Huib Baetsen: “Optimalisatie van de Champions League”
• Benke Roost & Vere Verdonschot: “Hersentumoren”
• Mijna Vos: “Verbetering zwemprothese”
• Matthijs van Mierlo & Jochem Weekers: “Het voertuig van de toekomst