Aanvalsplan armoede voortgezet

Algemeen Weert Reageer 3 min. leestijd

Eind 2017 heeft de gemeenteraad unaniem het Aanvalsplan armoede 2018-2020 aangenomen. Het doel van dit Aanvalsplan is om armoede onder inwoners structureel te verminderen.

In 2018 is het Aanvalsplan armoede succesvol van start gegaan. In 2019 gaat de gemeente Weert verder met nieuwe initiatieven, zodat mensen die armoede ervaren weer mee kunnen doen in de samenleving en voelen dat ze erbij horen.

Wethouder Martijn van den Heuvel: “In 2018 hebben we een goede start gemaakt en 2019 wordt het eerste volledige jaar waarin veel reeds opgezette en nieuwe projecten tot uitvoering komen. Dit om onze ambitie waar te maken: niemand in Weert leeft of groeit op in armoede. Ik vind het belangrijk dat mensen in armoede weten dat ze er niet alleen voor staan en zo goed mogelijk geholpen worden.”

Nieuwe initiatieven in 2019

In Weert wordt armoede vanuit 4 invalshoeken bestreden: preventie, actieve armoedebestrijding, verborgen armoede uit de verborgenheid halen en inwoners die armoede ervaren staan er niet alleen voor. Gezinnen met kinderen hebben prioriteit. In 2019 zet de gemeente initiatieven voort die in 2018 zijn opgestart, zoals het project Speaking Minds. Bij Speaking Minds kunnen jongeren meedenken en invloed hebben op de bestrijding van armoede onder jeugd. Dit jaar komen er ook een aantal nieuwe initiatieven bij.

Gesprek op gang brengen

Eén van de nieuwe initiatieven is een publiekscampagne. Met deze campagne wil de gemeente mensen in armoede bereiken. Doordat op armoede vaak een taboe rust, zijn lang niet alle mensen die in armoede leven bekend bij instanties. Mensen in armoede schamen zich vaak en durven dan niet om hulp te vragen. Dit terwijl ze vaak wel weten dat er hulp is. Daarnaast laat de campagne zien dat armoede iedereen kan overkomen. We willen het gesprek over armoede hiermee op gang brengen.

Meedoen

Andere nieuwe initiatieven zijn bijvoorbeeld een uitbreiding van naschoolse activiteiten voor alle kinderen en een lokaal noodhulploket. Met de uitbreiding wil de gemeente bereiken dat alle kinderen mee kunnen doen met bestaande en nieuwe naschoolse activiteiten. De gemeente is ook aan het kijken of er een lokaal noodhulploket opgezet kan worden. Dit noodhulploket moet ervoor zorgen dat mensen in nood snel geholpen kunnen worden.

Wethouder Martijn van den Heuvel: “Voor deze mensen kan dit het verschil betekenen tussen een uitzichtloze situatie of een nieuw perspectief. Het kan mensen helpen om weer mee te kunnen doen in de samenleving. Verder zullen we in 2019 nog met een aantal nieuwe, unieke projecten komen om onze ambitie kracht bij te zetten.”

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie