Bijzonder jaar voor SJG Weert

Algemeen Weert Reageer 3 min. leestijd
Foto via: SJG Weert

Het is 150 jaar geleden dat drie zusters van liefde uit Tilburg naar de Van Hornestad kwamen om de ‘noodlijdende medemens’ te helpen, op hun beurt weer geholpen door een schenking van Maria Claessens uit het Morregat. Een jaar later schonk Jan Meyers, een vermogende vrijgezel uit het gehucht Laar, een groot deel van zijn bezittingen (ter waarde van 10.500 gulden) aan de kerk. De schenking is bedoeld voor de oprichting van een Rooms Katholiek wees-, armen- en ziekenhuis en zo ontstond het Sint Jans Gasthuis.

In de afgelopen 150 jaar is er veel veranderd en lijkt het ziekenhuis in niets meer op het armenhuis zoals het is begonnen in 1869. Toch is er al die jaren één ding hetzelfde gebleven: de betrokkenheid en de zorg voor de mensen die SJG Weert eigen is. “150 jaar geschiedenis is te bijzonder om slechts één moment bij stil te staan. Daarom zijn er komend jaar diverse activiteiten waarin we ons jubileum vieren,” aldus bestuurder Inge de Wit: “Vandaag trappen we af met een speciale jubileumsite. Omdat je geschiedenis en toekomst samen maakt, kan iedereen hier zelf zijn of haar herinneringen en foto’s plaatsen. Het kan niet anders dan dat dat een bijzondere verzameling verhalen gaat opleveren.”

Een aantal van de verhalen zal ook een plek krijgen in de foto-expositie die in oktober zal plaatsvinden én in het jubileumboek dat in november uitkomt. De jubileumwebsite is bereikbaar via www.sjg150jaar.nl.

Jubileumsfeer

Ook het ziekenhuis zelf is in de jubileumsfeer gebracht, met oude foto’s op de begane grond en een grote tijdlijn op een van de wanden in het restaurant. Mooie herinneringen aan vroeger die duidelijk maken dat het Weerter ziekenhuis niet had bestaan zonder de komst van de eerste drie Zusters van Liefde.

Herdenkingsmis

Bij de weldoeners van weleer die aan de basis hebben gestaan en bij het jubileum van het ziekenhuis, wordt op zondag 23 juni zal tijdens de jaarlijkse mis ter ere van st Jan de Dooper in de Martinuskerk in Weert, worden stilgestaan bij alle weldoeners van weleer die aan de basis hebben gestaan van SJG Weert.

Passage uit het jubileumboek

“Bebouwing is er nog nauwelijks in die tijd. Het St. Jans Gasthuis is een plattelandsziekenhuis, omringd door weilanden en boomgaarden. Nieuwe artsen die zich in Weert vestigen, bouwen hun huis rond het ziekenhuis zodat het gebied langzaam maar zeker de contouren van een woonwijk krijgt. De nonnen zijn goed bevriend met hun overburen, de familie Linders. Zoon Bart weet het nog goed. “Als mijn vader en moeder samen naar Cadzand gingen, werd ik bij de zusters ondergebracht. Samen met m’n broers en zussen logeerde ik in het klooster. Ik herinner me de gigantische moestuin met het prachtige rozenprieel. En de heerlijke geur uit de bakkerij.”

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie