Pasen bij Eynderhoof

Nederweert-Eind – Tijdens het paasweekend vindt de offiele opening plaats van het seizoen bij Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof.

Zondag 21 april – Officiële opening van het museumseizoen
Het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof is sinds 1 april weer geopend voor het publiek. Er is de afgelopen winterperiode weer veel gebeurd. Naast de gebruikelijke onderhoudswerkzaamheden is er gewerkt aan de herinrichting van het midden terrein. De complete wasplaats is verplaatst en de beugelbaan heeft ook een andere plek gekregen. Er is een leuke vaste podiumplek voor de muzikanten in wording om de diverse themadagen professioneel en gezellig op te kunnen luisteren. Menig uurtje is besteed om de kennis en vaardigheden van het ambacht te verhogen en om de nieuwe vrijwilligers van Eynderhoof het ambacht verder te leren.

Eynderhoof is en blijft een levend Openlucht museum in een rustieke omgeving en met een nostalgisch en reuze gezellig bezoekerspleintje. Voor jong en oud heeft het museum genoeg te zien en te doen. Zintuigen worden geprikkeld door geluiden, geuren, smaken en beelden die elke bezoeker meeneemt in de charmes van een rustiek Limburgs peeldorp aan het begin van de vorige eeuw. Uiteraard zijn deze zondag veel oude ambachten in bedrijf en dat betekent heel wat gezelligheid in Eynderhoof, door de bezoekers beoordeeld als een van de leukste uitjes in de provincie en de Peelstreek.

Als je deze middag goed oplet zul je de Paashaas zeker gaan zien en misschien wel ontmoeten. De muziek wordt deze middag verzorgd door Fer Hendrix. Het museum is op 21 april open van 13.00 tot 17.00.

Maandag 22 april – Bierbrouwen op houtvuur
Op Eynderhoof is een 20-tal hobby bierbrouwers actief die wekelijks bier brouwen volgens de originele bierrecepten van onze voorouders. Vandaag brouwen deze hobby bierbrouwers bier in stroopketels op houtvuur. Hierbij worden ze geholpen door de stroopmakers, die op hun beurt weer hun kennis van het stoken in stroopketels op houtvuur inbrengen.

Deze manier van bier brouwen is een kwestie van de temperatuur in de gaten houden, van schroten, maischen, filtreren, spoelen, koken en koelen en het toevoegen van ingrediënten zoals hop en gist. Doordat het houtvuur langer het bier verwarmt, treedt er meer karamelisatie op en dat maakt het bier wat zoeter. Een dagje “middeleeuws” bierbrouwen in het leukste museum van Limburg in zijn soort. De meeste oude ambachten zijn vandaag in bedrijf en dat betekent heel wat te beleven en te bewonderen. In de herberg kan elke bezoeker genieten van koffie met vlaai, die op ambachtelijke wijze is gebakken door de bakkers in eigen bakhuis. De muziek wordt verzorgd door Pegaloca.

Het museum is op 21 en 22 april open van 13.00 tot 17.00 uur. Meer informatie op www.eynderhoof.nl.

Woensdag 24 april – Kindermiddag met handnijverheid (textiel en timmeren)
De mensen van de textielkamer gaan de kinderen leren werken met naald en draad. Moeilijk is het niet: de kinderen maken een armbandje of een haarband, gaan weven, punniken of gaan breien met de breivork. Het resultaat mag natuurlijk mee naar huis! En als het kind liever timmert komt het deze middag ook ruimschoots aan zijn of haar trekken. Met hout, een hamer en wat spijkers tover je zo een pracht-creatie. Ook dit mag mee naar huis.

Bekijk het kinderdag programma op: www.eynderhoof.nl