In een overleg bij Platteland in Ontwikkeling (PiO) Weerterland op woensdag 10 april is de mogelijkheid besproken voor het plaatsen van een wildraster rondom Weert voor het weren van wilde zwijnen.

Aanleiding voor het inbrengen van het idee zijn de werkzaamheden aan het wildraster in WBE Beesel-Reuver-Swalmen en de subsidie inrichting Landelijk Gebied die kan zorgen voor een financiering van 50 procent.

Vervolgstappen

In het overleg werd enthousiast gereageerd op het idee, zo meldt de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB). Afgesproken is om eerst een werkgroep te vormen en daarna een inventarisatie te maken van wat de mogelijkheden zijn voor een raster. De LLTB pakt dit verder op.

9 REACTIES

 1. En dat is dan terug naar de natuur??? Trump een muur tussen Mexico en VS, Weert een raster tussen de stad en de natuur.

 2. Misschien meteen een wildraster voor bevers bv die op vrouwenhof dan hoeven deze niet meer ,,verwijderd worden” en dit voor de voormalige groenste gemeente

 3. Wilde zwijnen zijn niet binnen hekwerk te houden, ook niet als het een halve meter is ingegraven. Nuloptie uitvoeren, veel goedkoper, beter afschieten dan laten verzuipen. Het zwijn hoort hier niet meer. Dat ze er zijn aan allebei de kanten van het kanaal is te danken aan de Faunabeheereenheid midden Limburg. Deze verzaakt nuloptie uit te voeren.
  De Belgen zijn volop bezig inmiddels met afschieten, tableau`s van 20 zwijnen per drijfjacht halen de schadedruk van deze dieren in Lommel en Hamont weg.
  Maar ik vind wel dat er hekwerk langs de Zuid Willemsvaart moet komen om mens en dier te beveiligen.

 4. Ik ben het gedeeltelijk met je eens.
  Alleen heb ik regelmatig contact met jagers en zal een drijfjacht zoals men in België kent niet in Nederland gaan plaatsvinden. Er is hier nogal wat tegenstand van burgers die menen dat ze iets te zeggen hebben op agrarische gronden of in het algemeen alles buiten hun tuin. Dus zal er ergens een middenweg gekozen moeten worden. Een hekwerk zal al een hoop ellende voor bewoners en gebruikers van het buitengebied opvangen. Een 0 optie zie ik jammerlijk als een euforie. Al ben ik wel voorstander.

 5. Beste man of vrouw,
  Ik ben gek op wandelen in natuurgebieden, zeker in de gebieden in DLD waren zwijnen mogen zijn. Deze gebieden zijn allemaal omrasterd. Maar op een tocht van 10km langs deze rasters kom je zoveel onderdoorgangen tegen, die kun je niet op twee handen tellen. Zwijnen zijn enorm goede gravers wroeters, ze slopen met hun slagtanden zelfs gaas. Eens met u dat de tegenstand van de drijfjacht groot is, dieren zijn lief, de wasbeer, de bever en het zwijn het zijn mooie dieren, maar je moet de populatie wel beheren en wat uitheems is uitroeien. Beheren kan niet zonder afschieten, ook al zegt de partij van de dieren van wel. De LLTB wil alleen maar een raster omdat ze erg bang zijn voor de Afrikaanse varkenspest die al in België geconstateerd is. Dat is hun enige drijfveer voor een raster. Ik ben voor de drijfjacht en schieten met infrarood en dempers. Zover komt het echt nog wel,
  maar NL kennende gebeurd dat pas als de pleuris al is uitgebroken.

 6. Het KempenBroek is al volledig afgerasterd alleen is dit gedaan met prikkeldraad voor de Koeien en paarden in dit gebied. Had men destijds 2x nagedacht bij de ontwikkeling van dit gemaakte natuurgebied en meteen gedaan met Urses of schapendraad dan had het maar een keer geld gekost en hadden de boeren niet hoeven te klagen over de wildschade die nu overal ontstaat rondom het KempenBroek.

  Het verbaast me nog altijd dat ernstige verkeersongevallen en schade in de dorpskernen uitblijven door loslopend wild.

 7. Dus gewoon alles wat ons niet aanstaat (maar wel in de natuur thuis hoort) opruimen. Misschien is dit soort gedachten wel de reden dat we nu met allerlei problemen zitten. Verstoor de natuurlijke voedselketen en je krijgt steeds meer problemen. En ja, ook die zwijnen hadden een plaats in de voedselketen.

 8. Alle dieren horen ergens in de natuur thuis, dat wil niet zeggen dat alle dieren dan ook maar vrij in de natuur in NL zouden mogen leven. Er zijn al teveel exoten nu gevestigd in NL, van dier tot insect. De meeste zijn erg schadelijk voor de inheemse dieren of de waterhuishouding van ons land of de gewassen van de boeren.
  Wasbeer, muskusrat,Amerikaanse rivierkreeft,Amerikaanse brulkikker,Zonnebaars, tijgermug, Afrikaanse Hoornaar, buxusmot.
  Kan deze lijst nog langer maken helaas. Sommige vinden we leuk en zijn geaccepteerd, het konijn de fazant.
  U zou alles willen laten leven in NL, dat is wel bijzonder.

Comments are closed.