Oude schutterspenning overgedragen

Algemeen Altweerterheide Dorpen Weert Reageer 2 min. leestijd

(Foto’s) Maandag vond bij de Schuttershoeve in Altweerterheide het traditionele koningsschieten van schutterij St. Antonius Altweerterheide plaats. Zustervereninging St. Antonius Stramproy overhandigde een zilveren penning uit 1912 die sindsdien een wereldreis gemaakt heeft.

Geschiedenis

Op 19 mei 1912 organiseerde Schutterij St. Antonius Altweert een groot Internationaal schuttersfeest met 65 deelnemers bij gelegenheid van haar 50-jarig bestaan. Er waren wel 24 vergulde en zilveren medailles en kruizen te winnen in diverse categorieën. St Antonius Stramproy won de prijs van het mooiste koningszilver na loting met St. Catharina uit Weert. Een van de grote winnaars destijds was schutterij St. Laurentius Mülfort (Mönchengladbach). Ze wonnen de vijfde prijs (massief verguld zilveren medaille) bij de schietwedstrijd, hadden “het schoonste vaandel” bij zich en wonnen de eerste prijs vanwege de mooiste uitrusting en beste houding in de optocht. Daarnaast wonnen zij de zilveren penning voor de “Verstkomende” schutterij; ze reisden per trein maar liefst 53,5 km. Deze schutterij heeft de tijd erna, met daarin 2 wereldoorlogen, niet overleeft.

Vlak voor de jaarwisseling kreeg St. Antonius Stramproy een tip van heemkundekring Nepomuk uit Boxmeer, dat deze “Verstkomende” zilveren penning te koop was op een veiling in Japan. Het was slechts enkele uren voor de veilig afliep en het lukte niet meer om contact te leggen met de collega’s in Altweerterheide. In overleg met heemkundekring Nepomuk Boxmeer werd besloten om de zilveren penning aan te kopen met het doel deze terug te brengen naar Altweerterheide.

Overhandiging

Op 2e Paasdag kwam een delegatie van St. Antonius Stramproy deze zilveren penning uit 1912 overhandigen tijdens het koningsschieten bij Schutterij St. Antonius Altweerterheide. Daarmee is deze “Verstkomende” penning na een wereldreis weer terug in Altweerterheide.

[nggallery id=’7793′]

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie