Na een geweldige overwinning van Margriet van der Kaaij, leerling van Het College Weert, tijdens de regionale ronde van de Junior Speaking Contest op 12 maart jl., heeft Margriet het voor elkaar gekregen om ook de Landelijke finale van de Junior Speaking Contest op haar naam de schrijven!

Margriet en Mila Mabelis van het Christelijk College Groevenbeek in Ermelo hielden net voor de meivakantie de beste Engelse speech en mogen zich officieel winnaars van de Junior Speaking Contest 2019 noemen. Een prestatie waar wij als school ontzettend trots op zijn!

Publieksprijs

De publieksprijs ging dit jaar voor het eerst naar twee deelnemers, omdat ze precies hetzelfde aantal stemmen haalden: Bas van Schaik van het Comenius College in Capelle a/d IJssel en Leia Wire van het Wolfert Tweetalig, Rotterdam.

What makes the world go round

In Theater De Lieve Vrouw in Amersfoort brachten de finalisten een zelfgeschreven Engelse speech van maximaal 4,5 minuten ten gehore over het thema ‘What makes the world go round’. Na afloop van de speech kregen ze vragen van het question panel.

Dit jaar namen 86 tweetalige scholen deel aan de wedstrijd. 16 finalisten plaatsten zich na verschillende regionale voorrondes voor de finale. Alle finalisten konden een workshop volgen ter voorbereiding op de grote finale.

Juryoordeel

Een jury beoordeelde de finalisten op inhoud, originaliteit en overtuigingskracht van hun speech. Ook woog de jury mee hoe de leerlingen zich presenteerden en de manier waarop ze de vragen beantwoordden.

De speech ‘We are the 99%’ van Margriet werd geprezen door de jury. ‘Een helder betoog, goede structuur, humor en goede antwoorden op de vragen. Bovendien was de jury razend enthousiast over Mila’s speech ‘Is it the Sun or Something else?’ En noemde de insteek origineel. Verder had de speech een goede boodschap en gaf Mila goede antwoorden op de vragen.

Runners up

De prijzen voor de runners up gingen naar dezelfde twee leerlingen die ook samen de publieksprijs wonnen. Bas sprak in zijn speech ‘I Believe I Can Fly’ volgens de jury met humor, goede timing en als een natuurlijke spreker. Leia sprak haar speech ‘Fear’ volgens de jury uit met passie en overtuiging en gaf briljante antwoorden op de vragen.

Junior Speaking Contest

De Junior Speaking Contest is de jaarlijkse wedstrijd waarin leerlingen van tweetalige scholen het tegen elkaar opnemen. Leerlingen uit de tweede en derde klas havo/vwo strijden om de beste van hun leerjaar te worden. De wedstrijd wordt sinds 2004 gehouden.

Meer weten over de Junior Speaking Contest? Kijk op www.nuffic.nl/onderwerpen/leerlingenactiviteiten/#junior-speaking-contest.