‘Rondreizende’ dieven uit Weert

Tilburg / Weert – De politie heeft vrijdag 3 mei 2019 omstreeks 16.30 uur op de Spoorlaan in Tilburg, mede dankzij een alerte medewerker van Cameratoezicht, twee winkeldieven aangehouden. Het gaat om twee Algerijnse mannen, 24 en 26 jaar, die momenteel verblijven in Weert. Ze zijn recent al vaker betrapt op winkeldiefstal in diverse plaatsen in Nederland en zijn in verzekering gesteld. De politie gaat er gelet op hun werkwijze vanuit dat er sprake is van mobiel banditisme.

Vrijdagmiddag kreeg een medewerker van Cameratoezicht een melding dat bij een grote kledingzaak op de Heuvelstraat twee winkeldieven betrapt waren. Het duo was er vandoor gegaan en had de tas met kleding vervolgens in een papiercontainer gedumpt. De dieven werden via Cameratoezicht gelokaliseerd en daarna door de politie op de Spoorlaan aangehouden. Een van hen had een rugzak bij zich met daarin twee nieuwe elektrische tandenborstels. De apparaten bleken te zijn gestolen bij een huishoudwinkel eveneens aan de Heuvelstraat. In de geprepareerde tas die in de container gegooid was, werd voor 120 euro aan gestolen kleding aangetroffen. De 24-jarige verdachte had een kniptang en een schaartje bij zich.

Op het politiebureau bleek dat beide mannen momenteel verblijven in Weert. De 24-jarige man is in het afgelopen half jaar ook betrapt op winkeldiefstal in Venray, Amsterdam en Ter Apel. De 26-jarige man werd afgelopen maand in Sneek opgepakt na een winkeldiefstal en in Utrecht gearresteerd ter zake de Opiumwet. Vanwege de recidive, het vanuit Limburg het land intrekken om diefstallen te plegen, is in overleg met de Officier van Justitie besloten om het protocol mobiel banditisme toe te passen. De recherche heeft daarom contact gezocht met collega’s van AVIM (Afdeling Vreemdelingenpolitie Identificatie en Mensenhandel) Beide mannen zijn in verzekering gesteld.

De term mobiel banditisme wordt gebruikt voor internationaal rondtrekkende criminele groepen, die zich schuldig maken aan verschillende misdrijven als winkel- en ladingdiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, oplichting en zakkenrollerij.