Hardleerse milieuovertreder uit Weert

Son en Breugel / Weert – Op vrijdag 31 mei 2019 is omstreeks 21.20 uur op Ekkersrijt (nabij de Ikea) een 55-jarige man uit Weert door de politie aangehouden ter zake het overtreden van de Wet Milieubeheer.

De Weertenaar vervoerde in een bestelbus, zonder dat hij voldeed aan eisen hiervoor, circa 700 liter aan chemicaliën afval. In 2018 werd hij vanwege een soortgelijk delict ook al gearresteerd. Hij werd toen door de rechter-commissaris onder voorwaarden vrijgelaten. Vanwege het overtreden hiervan is hij opnieuw vastgezet.

Agenten zagen vrijdagavond op de A50 een Volkswagen Crafter rijden met Roemeens kenteken. Ze besloten een algemene controle in te stellen en gaven de bestuurder een stopteken. De bestuurder bleek een 55-jarige man uit Weert te zijn. De dienders controleerden de lading, waarop bleek dat er in de bus een voor driekwart gevuld 1000 liter vat met een vloeistof stond. Verder lagen er nog een pomp en twee slangen in de laadruimte. Ook zat er een gat in de bodem van de bus.

Gevaarlijk afval

Bij navraag bij de Meldkamer bleek dat de bestuurder al meerdere keren in het verleden met de politie in aanraking was gekomen vanwege het overtreden van regels met betrekking tot de Wet Milieubeheer. Een brandweerexpert kwam ter plaatse, hij vertelde na meting dat het om natriumthiosulfaat ging, een stof die gebruikt wordt als fotofixeervloeistof. Dit is gevaarlijk chemisch afval. Dit mag alleen worden vervoerd door erkende inzamelaars die aan bepaalde eisen voldoen en die het afval afgeven aan professionele afvalverwerkers.

De chauffeur voldeed niet aan deze eisen en is daarom aangehouden en in verzekering gesteld. Het Milieuteam van de politie heeft daarna een verder onderzoek ingesteld. Hieruit volgt een verdenking dat hij sinds zijn aanhouding in 2018 structureel bezig is gebleven met de illegale inzameling van gevaarlijk afval. Waar dit afval is gebleven, is tot op heden onbekend.

Recidive

Er is sprake van recidive want op maandag 4 juni 2018 werd hij ook al aangehouden toen als verdachte van de Wet Vervoer Gevaarlijke Stoffen. Op donderdag 7 juni 2018 werd hij door de rechter-commissaris in ’s-Hertogenbosch onder voorwaarden uit zijn voorlopige hechtenis geschorst. Hij werd dinsdag 4 juni 2019 in opdracht van de officier van justitie opnieuw aangehouden omdat hij die opgelegde voorwaarden had overtreden. Hij is nu opnieuw in voorlopige hechtenis genomen en moet in elk geval 14 dagen blijven zitten.