Bijen kijken bij Sint Annamolen

In heel Nederland houden imkers op zaterdag 13 juli en/of zondag 14 juli 2019 open huis. Het is de 10e keer dat de NBV dit landelijk evenement organiseert.

Bij de Sint Annamolen aan de Keenterstraat/Bocholterweg in Weert kun je op zaterdag 13 juli van 10 tot 16 uur de imker aan het werk zien. In de molen worden films over de bijen vertoond en ligt veel informatiemateriaal over de bijen. De combinatie van het bezoek aan de imker en de molen staat garant voor een paar interessante uurtjes.

Alle bijen, ook de honderden solitair levende soorten, maken moeilijke tijden door. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Op de Landelijke Open Imkerijdag zal dan ook aandacht worden besteed aan de wilde bijen in Nederland. Met bijenhotels en bloemen kunnen deze interessante en nuttige insecten geholpen worden. Bij de Sint Annamolen staat een groot bijenhotel en de bloementuin rond de molen is inmiddels in Weert en de hele regio bekend door de mooie weerfoto’s die fotograaf Jos Hebben hier maakt en die regelmatig bij de weerberichten op tv te zien zijn.

Bijen zijn boeiend

Imker Theo Jongeling vertelt graag over zijn boeiende hobby. Hij legt uit hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur en laat bezoekers graag zien wat er zoal komt kijken bij het houden van bijen. Ook een kijkje nemen bij het bijenvolk is mogelijk. Durf jij dat aan? Bij de Sint Annamolen is een bijenvolk in een echte oude gevlochten biekaar te zien. Misschien ontdek je de koningin en zie je het verschil tussen de darren, de mannetjes, en de werksters, de vrouwelijke bijen.

Laat je informeren

Het bezoek is gratis. Sterker nog: je krijgt er iets bij: een kopje koffie of thee, een stukje honingkoek. Verder is er allerlei info beschikbaar over bijen en over hoe jij je eigen tuin of balkon bijvriendelijk kunt inrichten. Daarmee willen de imkers benadrukken dat de bij een belangrijke plaats inneemt in de biodiversiteit. Ben je geïnspireerd door het verhaal dat je hebt gehoord? Je kan ook vragen hoe je zelf imker kan worden, bijvoorbeeld door het volgen van de Basiscursus via de imkersvereniging Sint Ambrosius in Weert.