Weert steunt ideeën van inwoners

Foto: burgerinitiatief Standaardmolen (Molenakker)

Weert wil een bruisende stad zijn met inwoners en ondernemers die graag samen leuke dingen bedenken, doen en organiseren. Heb je een idee dat een positieve bijdrage levert aan de woonomgeving, leefbaarheid of verbinding in de wijken of dorpen van Weert? Kunnen jij en je buurtgenoten – op wat voor manier dan ook – de band met de buurt versterken? Ga dan in gesprek met de gemeente Weert, zodat zij jullie idee op een passende manier kunnen ondersteunen.

Positieve bijdrage aan de buurt

Als gemeente vinden ze de leefbaarheid in buurten, wijken en dorpen belangrijk. Ze juichen het dan ook toe dat inwoners zelf met ideeën komen hoe we Weert nog leuker, gezelliger en mooier kunnen maken. Zo’n idee kan allerlei vormen aannemen en een buurt, wijk of dorp op allerlei vlakken aantrekkelijker maken. Zowel de ruimte om je heen als op sociaal vlak. Denk aan het organiseren van ontmoetingsactiviteiten, het (her)inrichten van de openbare ruimte of onderwerpen zoals veiligheid.

Voorbeelden ideeën

De gemeente heeft de afgelopen jaren al een heleboel inwoners met goede ideeën ondersteund. Zo hebben ze meegedacht over het realiseren van de schoolmoestuin in de wijk Graswinkel. Ook hebben ze samen met de Voedselbank de zusters Birgittinessen ondersteund, zodat zij mensen in armoede een warme maaltijd kunnen aanbieden. Ook konden ze ondersteunen bij het realiseren van de ontmoetingsplek Vrakkerplein en hebben ze samen met inwoners een pleegoudernetwerk opgericht. Een ander mooi voorbeeld in de wijk Molenakker is ‘Bloeiend Weert‘. Een parkje op het woonhof aan de Standaardmolen.

In gesprek over ideeën

Al die goede ideeën juicht de gemeente toe, want Weert is van ons allemaal. Daarom willen ze graag met jullie in gesprek gaan over ideeën of activiteiten die een positieve bijdrage leveren aan de woonomgeving, leefbaarheid en verbinding in jouw buurt. Voorwaarde is dat dat idee samen met anderen bedacht is én uitgevoerd wordt. Als jij en je buurtgenoten een goed idee hebben, nodigen ze jullie uit om met hen in gesprek te gaan. In dat gesprek bespreken ze of en op wat voor manier wij daarin kunnen ondersteunen. Ze denken dan bijvoorbeeld mee over hoe iemand, samen met buurtgenoten, dat idee kan realiseren. Ze geven tips, brengen inwoners in contact met de juiste personen en we kijken of een idee eventueel nog ondersteund kan worden met subsidie. In dat geval kunnen ze helpen met de subsidieaanvraag.

Voorwaarden: wanneer wel of niet?

Wij gaan altijd in gesprek met inwoners over of en op wat voor manier wij hun ideeën kunnen ondersteunen. Soms komt jouw idee in aanmerking voor subsidie. Daar is een aantal voorwaarden voor. Die voorwaarden vind je op onze websitepagina: www.weert.nl/burgerinitiatieven.

Ga met ons in gesprek!

Als jij en je buurtgenoten ideeën hebben, nodigen ze jullie uit om met ons in gesprek te gaan. Ze zijn erg benieuwd hoe jullie de band met de buurt willen versterken. Het team staat klaar met adviezen, tips en soms ook geld. Heb je een idee? Maak dan een afspraak en ga met het gesprek aan! Dat kan door te mailen naar [email protected] of door het formulier in te vullen op www.weert.nl/burgerinitiatieven. De gemeente neemt dan zo snel mogelijk contact op met jou, om een afspraak te maken!

Informatie

Op de websitepagina www.weert.nl/burgerinitiatieven kun je meer informatie vinden over wat je moet doen als jij en je buurtgenoten een goed idee hebben. Ga jij de uitdaging aan? Versterk de band met de buurt!