Subsidieloket voor burgerinitiatieven geopend

Plaats een reactie
Lokale Actie Groep (LAG) in Weerterland

Burgers en organisaties met een plan voor het verbeteren van de leefbaarheid op het platteland kunnen vanaf 19 maart 2024 subsidie krijgen. Deze financiële bijdrage is mogelijk uit het Europese subsidieprogramma LEADER. Samen de schouders zetten onder een initiatief ter verbetering van de eigen leefomgeving was niet eerder zo interessant. Monique Princen, voorzitter Lokale Actie Groep (LAG): “Door LEADER kunnen we de leefbaarheid in de plattelandsgebieden van het Weerterland aanzienlijk vergroten.” Een ontmoetingscentrum, een dorpsgaard, samen voedsel produceren, bewonersgroepen verbinden, kloven overbruggen. Kortom, samen werken aan een samenleving in verbinding die aantrekkelijk is voor alle generaties en culturen.

LEADER

LEADER is een Europees subsidieprogramma dat de leefbaarheid en economie op het platteland verbetert. Het is bedoeld voor kleinschalige projecten die van belang zijn voor de regio. De kracht van LEADER zit in de bottom-up werkwijze: bewoners bepalen zelf wat belangrijk is in hun omgeving. Veel waarde wordt gehecht aan samenwerking binnen de lokale gemeenschap. Voor de regio Weerterland is € 1,5 miljoen subsidie beschikbaar. € 0,9 miljoen wordt bijgedragen door de Europese Unie, € 0,3 miljoen door de Provincie Limburg en € 0,3 miljoen door de gemeenten Weert, Nederweert en Leudal.

Thema’s

In Weerterland wordt voor de subsidieperiode 2024 – 2027 speciaal gekeken naar projecten die passen binnen een van de volgende thema’s: een samenleving in verbinding en aantrekkelijk voor alle generaties en culturen, natuur-inclusief wonen, werken en recreëren, onderscheidende cultuur en erfgoed en natuur en water als levensader.

Subsidie aanvragen

Mensen met een plan dat past binnen een van deze thema’s kunnen zich tot eind 2027 melden bij de Lokale Actie Groep (LAG) van LEADER in Weerterland. Die bestaat uit inwoners die bijdragen aan het verder brengen van de initiatieven. Zij beoordelen de subsidieaanvragen en helpen de initiatiefnemers van idee tot uitvoering. Mensen met een plan kunnen contact opnemen met de secretaris van de LAG in Weerterland: Ingrid Voncken ([email protected]).

Meer informatie is te vinden op www.leaderweerterland.nl.

LEADER is onderdeel van het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, Provincie Limburg en de gemeenten Weert, Nederweert en Leudal.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie