Drukkersdag bij Eynderhoof

Foto door: Dionacle

Nederweert-Eind – Zondag 8 september a.s. organiseert drukkersgroep ‘De Piependje Pörs’ een unieke themadag in het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-Eind.

Veel informatie over de ouderwetse boekdrukkunst en aanverwante ambachten. Van zelf papier maken tot boeken binden, van mooi schrijven (kalligraferen) tot letters zetten en drukken met echte geurende inkt. Een bijzondere middag in het leukste en meest leerzame openluchtmuseum van Zuid Nederland.

Op ambachtelijke wijze wordt aandacht besteed aan kalligrafie, papier maken, boekbinden en natuurlijk het drukken op ouderwetse maar zeker nog doeltreffende manier. Een ambacht dat nog maar zelden live te zien is en een unieke kans dus om op deze zondag te beleven. Op deze middag zijn diverse drukmachines en technieken te zien, zoals zeefdruk, foliedruk maar ook hoogdruk met houten en loden drukletters, Indiase blokstempels en linosnedes. Het prachtige kalligrafie-ambacht wordt gedemonstreerd en een boekbinder laat zien hoe boeken gebonden worden.

Ook is te zien hoe boekenrestauratie in zijn werk gaat en op welke manier het stansen van drukwerk gebeurt. Er is een aparte stand ingericht met grafische producten en drukwerkveredeling. Natuurlijk mag bij dit alles de ambachtelijke papierschepper niet ontbreken die o.a. het scheppen van papier met een watermerk zal demonstreren. Om het programma compleet te maken is het “Mobiel Grafisch Museum” met een prachtige collectie voorwerpen uit het tijdperk van de boekdrukkunst in de vorige eeuw. De ambachtslieden hebben voor deze middag een groot aantal experts uitgenodigd om de kneepjes van het vak te laten zien.

Voor de liefhebbers zijn alleen deze middag prachtige ambachtelijke producten te koop, gemaakt in zeefdruk en hoogdruk waaronder papieren en stoffen producten met Indiase blokprints, gepersonaliseerde bierviltjes met een afbeelding en je eigen naam erop en ambachtelijke zeefdrukken en handgedrukte producten. Speciaal voor de kinderen is er een stempel-workshop waarin ze naar hartenlust eigen creaties kunnen maken en mee naar huis nemen.

Kortom, weer een bijzondere dag georganiseerd in Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof, waar natuurlijk ook de andere ambachten deze dag volop in bedrijf zijn en kinderen weer ouderwets kunnen spelen. Het museum is op deze middag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Meer informatie is te vinden op de website van het museum: www.eynderhoof.nl en op de Facebook-pagina.