Foto door: Henk Heijligers

Vanaf zondag 8 september organiseert Stichting het Limburgs Landschap bijna dagelijks edelhertenexcursies naar het Weerterbos. U dient zich hiervoor aan te melden. Deze Koningen van het Woud worden de komende weken bronstig en dat laten ze blijken. U kunt getuige zijn van dit spectaculaire schouwspel.

Het Weerterbos, ten noordwesten van Weert, maakt deel uit van het veel grotere en grensoverschrijdende Kempen-Broek. De vochtige en droge bossen, grotendeels eigendom van Het Limburgs Landschap, worden afgewisseld met graslanden, heide en vennen. Centraal in het gebied ligt de Grashut, een voormalige landbouwenclave die omrasterd is en waar een groep edelherten min of meer vrij kunnen rondlopen.

Indrukwekkend

Edelherten leven een groot deel van het jaar in groepen, roedels. Zo’n roedel bestaat uit vrouwtjesherten (hindes) en jonge dieren en wordt aangevoerd door een leidhinde. Mannetjes leven gedurende het grootste deel van het jaar in eigen groepen, gescheiden van de roedels. Dat verandert vanaf begin september.

In de periode september/oktober worden de mannetjes bronstig en proberen individuele hindes en roedels als een harem bij elkaar te houden. Zo’n groep met één mannetje bestaat uit enkele tot tientallen hindes. En dat gaat niet zonder slag of stoot, maar vooral ook met veel vocaal geweld, het burlen. Soms leidt dit tot een echte knokpartij, waarbij uitdagers elkaar met hun imposante gewei te lijf gaan. Gelukkig leidt dit spectaculaire gevecht om de hindes zelden tot ernstige verwondingen. Vanaf begin oktober keert de rust terug en gaat ieder terug naar zijn eigen groep.

Bronst en burlen

Tot 7 oktober worden bijna dagelijks excursies georganiseerd om dit indrukwekkende schouwspel van de bronst met burlende edelherten te bekijken. Door de week worden avondexcursies georganiseerd en in het weekend ook in de vroege ochtend. De excursies worden begeleid door ervaren gidsen van Het Limburgs Landschap die u kennis laten maken met de edelherten. Het resultaat van dit alles kunt u overigens het komende voorjaar aanschouwen, wanneer de jonge kalfjes worden geboren.

Edelherten spotten

[verplichte aanmelden | € 6,00 per persoon]
Vanaf 8 september vinden bijna dagelijks excursies plaats tot 7 oktober. Deze vertrekken vanaf de Daatjeshoeve (Heugterbroekdijk 34 in Nederweert). Het volledige overzicht met excursiedata vind je op https://www.limburgs-landschap.nl/item/tickets. Hier kun je ook de tickets bestellen voor de excursies; deze bedragen € 6,00 per persoon [donateurs van Het Limburgs Landschap betalen € 4,00 per persoon].

3 REACTIES

  1. In 1983 was ik voor het laatst in het Weerterbos, bij de
    grenskerk, het was een zeer bijzondere ervaring die ik zal blijven koesteren.

    Er zijn foto’s gemaakt.

  2. Dit is een AANRADER voor mensen die van natuur houden MAARAR OOK als je NIEt van de natuur houdt is dit een aanrader dan leer je wel hoe mooi de natuur is!!! ! ! !

Comments are closed.