InduSym maakt Pannenweg duurzamer

Nederweert – Op Bedrijvenpark Pannenweg in Nederweert nemen 40 ondernemers deel aan het project InduSym. Het project helpt bedrijven bij het slim en duurzaam ondernemen, zodat dit geld bespaart of zelfs oplevert.

InduSym is op initiatief van het Parkmanagement Pannenweg ingevoerd en wordt ondersteund door Keyport2020 en de gemeente. Het is een pilot voor de Keyport-regio. Ook ondernemers buiten Pannenweg kunnen meedoen. Vanwege het succes starten ook de gemeenteWeert, Roerdalen, Roermond, Leudal en Maasgouw met InduSym.

InduSym staat voor industriële symbiose, een vorm van circulaire economie: de reststroom van een bedrijf wordt de grondstof van een ander bedrijf. Met genoeg uitwisselingen ontstaat een cirkel zonder restafval. Samenwerkende bedrijven kunnen zo goedkoper aan materialen komen zonder nieuwe grondstoffen te gebruiken. Of ze kunnen reststromen een nuttige bestemming geven, terwijl ze besparen of geld verdienen op afvalverwerking. De tool helpt om de juiste matches tussen vraag en aanbod te maken.

Hoe werkt het?

Het proces begint met het inzichtelijk maken van de rest- en energiestromen aan de hand van een scan op locatie. “Een expert loopt mee door de organisatie om alle grondstof- en afvalstromen (ook de minder vanzelfsprekende) inzichtelijk te maken. Deze gegevens komen in het online platform. Vervolgens krijgt de ondernemer een advies over de quick-wins en worden matches gemaakt met andere ondernemers. De privacy is gewaarborgd. Bedrijven met een (anonieme) match kunnen zelf met elkaar in contact komen om de uitwisseling van materialen in praktijk te brengen”, aldus bedrijfscontactfunctionaris Bram Thijssen.

Gezamenlijke mogelijkheden

Doordat ze de data van alle deelnemende bedrijven verzamelen, kunnen ze naar meer mogelijkheden kijken. Bijvoorbeeld collectieve zonnepanelen of een warmtepomp (incl. subsidie), collectief inkopen en inzamelen van recyclebare papieren koffiebekers, collectief inzamelen van koffiedik (een waardevolle grondstof voor zwammenteelt) en plastic en het uitwisselen of collectief inzamelen van pallets op het bedrijventerrein. Natuurlijk kunnen er meer kansen naar voren komen uit de bedrijvenscans.

Verder uitrollen

“Duurzaamheid is een van de kernwaarden uit het huidige coalitieprogramma”, geeft wethouder Voss aan. “Daarom besloten we ook om het initiatief van het parkmanagement te ondersteunen. Vanwege het succes op Bedrijvenpark Pannenweg bieden we het project nu ook aan ondernemers aan buiten het park.”