Wandel door 150 jaar geschiedenis SJG

(Foto’s/video) Dinsdagavond is in de Paterskerk de expositie 150 jaar SJG Weert officieel geopend. De expositie geeft een bijzondere terugblik over de geschiedenis van het Weerter ziekenhuis.

Prachtige beelden met soms verrassende, maar soms ook herkenbare verhalen en feiten nemen de bezoekers mee in het verhaal van 150 jaar ziekenhuiszorg in Weert. Een geschiedenis waar iedereen in deze regio op zijn of haar manier onderdeel van heeft uitgemaakt. Naast fotowanden kun je ook de donkere kamer bezoeken waar je smeuïge verhalen hoort. Verder kun je een over een meterslange tijdlijn lopen.

De expositie werd geopend door directeur Inge de Wit en wethouder Sterk. De wethouder droeg een sonnet voor als eerbetoon aan het Weerter ziekenhuis.

150 jaar

Het is 150 jaar geleden dat drie zusters van liefde uit Tilburg naar de Van Hornestad kwamen om de ‘noodlijdende medemens’ te helpen, op hun beurt weer geholpen door een schenking van Maria Claessens uit het Morregat. Een jaar later schonk Jan Meyers, een vermogende vrijgezel uit het gehucht Laar, een groot deel van zijn bezittingen (ter waarde van 10.500 gulden) aan de kerk. De schenking is bedoeld voor de oprichting van een Rooms Katholiek wees-, armen- en ziekenhuis en zo ontstond het Sint Jans Gasthuis.

Openingstijden expositie in de Paterskerk (Biest 43) zijn:
Zaterdag – 26 oktober: 13 – 17 uur
Zondag – 27 oktober: 13 – 17 uur
Dinsdag – 29 oktober: 14 – 21 uur
Donderdag – 31 oktober: 14 – 21 uur
Zaterdag – 2 november: 13 – 17 uur
Zondag – 3 november: 13 – 17 uur

Jubileumboek

Ter ere van het 150-jarig bestaan, verschijnt er eind november een jubileumboek. Deze jubileumuitgave laat zien hoe de zorg de afgelopen decennia is veranderd. ‘Drie nonnen, twee weldoeners en een liefdeshuis’ doet op geheel eigen wijze verslag van anderhalve eeuw ziekenhuiszorg in de regio Weert. Aan de hand van unieke getuigenissen en beelden komt de rijke historie tot leven. Het boek beschrijft hoe het ‘Gesticht’ van weleer is uitgegroeid tot een modern streekziekenhuis. Kleinschalig, in het hart van de regio, met oog en aandacht voor de patiënt. Zoals het 150 jaar geleden begon. Het is mogelijk om het jubileumboek (beperkte oplage), al te bestellen tijdens de expositie.

De jubileumwebsite is bereikbaar via www.sjg150jaar.nl.

Video via Youtube

https://youtu.be/eS7Qc5iP1fc