Koalaschool verrast met zwemspullen

(Foto’s) Dinsdagmiddag zijn de kinderen van de Koalaschool verrast met nieuwe zwemkleding inclusief handdoeken door de Ronde tafel uit Weert, mede mogelijk gemaakt door Hema Weert.

Op 3 december starten de kinderen met Swim2play bij Zwembad De IJzeren Man in Weert, zij hadden nog geen badkleding en handdoeken. De Ronde Tafel / Hema Weert heeft voor 73 kinderen zwembroeken/badpakken en handdoeken geregeld zodat de kinderen toch 3 december kunnen starten met Swim2Play.

Swim2Play is er om het schoolzwemmen te behouden voor het basisonderwijs in Weert, Zwembad De IJzeren Man, de gemeente Weert en Punt Welzijn) hebben dit school zwemplan ontwikkeld. Dit nieuwe schoolzwemmen, Swim2Play, sluit beter aan bij het bewegingsonderwijs en de visie vanuit school. In plaats van 20 of 40 weken schoolzwemmen, komen de kinderen nu slechts 5 weken per jaar naar het zwembad, maar dan wel de groepen 1 t/m 8. Wanneer de kinderen ieder jaar naar het zwembad komen, zal daarmee de zwemvaardigheid en veiligheid worden onderhouden.

Swim2Play betekend letterlijk “zwemmen om te kunnen spelen”. Binnen Swim2Play wordt niet meer gekeken naar de leerdoelen vanuit diploma’s, maar worden er betekenisvolle en ervaringsgerichte beweegactiviteiten in spelvormen aangeboden.

De badmeester/juf mag alleen nog coachen en begeleiden. Er worden geen eisen gesteld aan zwemtechnieken, maar tips gegeven hoe het doel eenvoudiger of sneller bereikt kan worden. Binnen Swim2Play worden er 3 begrippen gehanteerd: Slootveilig, Meerwaardig, Zwemvaardig. Er wordt dan niet gekeken of een kind een diploma heeft, maar ieder kind moet aan de activiteit mee kunnen en willen doen.

Het project wordt mede gecoördineerd door de combinatiefunctionaris natte sporten van Let’s Move (onderdeel van PUNT Welzijn). Deze legt de verbindingen tussen het onderwijs en het zwembad en zwemsportverenigingen.